PSD-iștii îi trimit a doua oară lui Iohannis legea prin care vor să contruiască hidrocentrale în ariile protejate. Care este miza

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu soseste la Sedinta Comitetului Executiv National al
Foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul inițiat de PSD prin care se permite construirea de hidrocentrale în ariile naturale protejate. Legea a fost aprobată și de Senat și merge la promulgare, la președintele Iohannis, care o mai respinsese o dată și o trimisese înapoi în Parlament. 

Proiectul declară amenajările hidroenergetice ca fiind de „interes public major” şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate. A fost votat de PSD, PNL și USR s-au opus. Interesant este că inițiativa, semnată de 24 de parlamentari PSD și ALDE, primise aviz negativ chiar și de la Guvernul Dăncilă. 

Articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică este modificat şi se adaugă faptul că „lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.

Senatorul USR, Mihai Goțiu, care a încercat să împiedice adoptarea legii, acuză efectele nocive ale acesteia. 

„Într-un ultim efort, după doi ani de lupte pentru blocarea legii toxice, un ”castor” a venit, astăzi să apere râurile României în Parlament și a venit să le înmâneze deputaților 17.000 de semnături strânse de Comunitatea Declic împotriva legii. Legea a fost adoptată, însă, cu 123 de voturi ”pentru” (PSD, PMP, Pro Europa, Minorități și neafiliați), 99 ”împotrivă” (USR, PNL, UDMR), 4 abțineri. Legea este una extrem de nocivă petru râurile României. După cum a recunoscut chiar liderului deputaților PSD, Alfred Simonis, în timpul dezbaterilor, e vorba de o lege cu dedicație pentru proiectul megalomanic al Hidroelectrica, din Parcul Național Defileul Jiului, declarat ilegal de Curtea de Apel București, în decembrie 2017. După ce au spart 150 de milioane de euro în proiectul ilegal, majoritatea PSD și aliații lor vor să le acopere urmele prin lege! Modificarea legislativă lovește însă în toate râurile țării, amenințate cu secarea sub pretextul declararării că băgarea lor pe țeavă ar reprezenta ”un interes public major”! Asta în condițiile în care, potrivit Directivelor Europene, interesul public major este protecția mediului, nu distrugerea lui! Nu renunțăm, însă, la luptă. Vom sesiza CCR, Comisia Europeană, la nevoie Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Și, dacă se va ajunge și acolo, poate vor trebui să treacă cu buldozerele peste noi”, a declarat Goțiu. 

Hidroelectrica vrea să continue construcția amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului, deși se află în arie naturală protejată (sit Natura 2000), iar instanța a blocat lucrările în 2017 întrucât nu exista studiu de impact asupa mediului, scrie G4media.

Însă compania de stat a decis să reia procedura de obținere a unui nou acord de mediu și a autorizației de construcție, cu toate că, potrivit legii, studiul de impact asupra mediului nu se poate face după începerea lucrărilor, a explicat biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.

Construcția hidrocentralelor din defileul Jiului este făcută de foști parteneri de afaceri ai fostului ministru al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu, spun jurnaliștii de la G4media.

În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri