Sari la conținut

Scandal în PSD după condamnarea lui Liviu Dragnea

La două zile după ce a anunţat că ia în calcul demisia din conducerea PSD, Valeriu Zgonea a venit cu un mesaj adresat numărului 1 din partid, Liviu Dragnea.

Valeriu Zgonea, epistolă către PSD: „În PSD (...) un lider are responsabilitatea destinului politic a peste jumătate de milion de suflete. Cărora trebuie să le insufle încredere şi speranţă. Nicidecum să le arunce în spate propriile sale probleme.”

sursa: Facebook

Postarea a atras rapid sute de comentarii, unele chiar din partea unor membri PSD. Drept urmare, preşedintele Camerei Deputaţilor a revenit cu precizări:

La un post de televiziune, Liviu Dragnea l-a acuzat pe Valeriu Zgonea de ipocrizie.

Realizator: „Deci Zgonea nu v-a cerut demisia în mod explicit?”

Liviu Dragnea, președinte PSD: „A cerut-o pe Facebook. Apropo, la referendumul ăla. O să-i spun asta domnului Zgonea şi când o să ne vedem, probabil. Dacă consideră că ceea ce s-a întâmplat atunci nu concordă cu principiile dumnealui şi nu a fost corectă acţiunea de la referendum, atunci nu trebuia sa accepte funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Pentru că el a fost produsul acelei săptămâni. Înseamnă că el e de acord cu declaraţiile că atunci a fost o lovitură de stat. Dacă n-a fost de acord cu asta, de ce a acceptat această funcţie? Dacă acum a descoperit aceste principii, de ce o mai păstrează?”

Insinuarea prim-vicepreşedintelui PSD, potrivit căreia Liviu Dragnea ar trebui să renunţe la şefia formaţiunii, nu are, deocamdată, prea mulţi susţinători în partid. Ba chiar organizaţia de Olt şi PSD Diaspora îl vor pe Valeriu Zgonea plecat, atât din partid, cât şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Cătălin Rădulescu, președinte PSD Diaspora: „Nu vrem să mai avem între noi oameni care nu sunt solidari cu oamenii care conduc acest partid. Domnul Zgonea a dovedit şi în Camera Deputaţilor, blocând tot ce însemna iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal, a incompatibilităţilor, a conflictului de interese, că nu este solidar cu niciun lider PSD.

PSD are bătăi de cap şi din cauza declaraţiilor lui Victor Ponta, potrivit cărora un vicepreşedinte al formaţiunii ar fi ofiţer acoperit.

Realizator: „Cine este ofieţerul acoperit din PSD?

Liviu Dragnea, președinte PSD: „Era să mă înec. Nu ştiu. Am citit şi eu ce a zis Victor. Dacă are informaţii, să le dea. Dincolo de glumă, astea sunt afirmaţii foarte grave. Trebuie documentate, verificate. Nu ştiu dacă sunt. Nu cred că sunt. Pot fi membri nu numai în PSD, şi în alte partide care de-a lungul anilor, ocupând diverse poziţii publice, guvernamentale, au relaţionat în mod instituţional cu serviciile. Dar de aici până la a spune că unul dintre ei este ofiţer acoperit, mi se pare cale lungă. Eu sper să nu fie aşa pentru că ar fi foarte grav. Nu mă interesează că e vorba de Zgonea, de Tudose sau de altcineva cum se vehicula. În primul rând, Mihai Tudose nu cred că e.”

Acuzaţia nu a scăpat nespeculată de opoziţie, care şi-ar dori ca fostul premier să fie chemat în faţa Comisie de control asupra SIE.

Mihăiță Calimente, președintele Comisie de control al SIE: „Probabil că luni o să îi fac o invitaţie lui Victor Ponta, dar, după părerea mea, cred că totul este, de fapt, o perdea de fum. Niciodată un serviciu nu va spune nici că da nici că nu, pentru că există o prevedere în lege care spune că deconspirarea unui ofiţer acoperit este faptă penală.”

Inclusiv co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a cerut public ca Victor Ponta şi Liviu Dragnea să lămurească subiectul spionilor din rândurile social-democraţilor.