Senatul a votat legea pensiilor speciale, după o ședință cu scandal: „Ciucă a fost șeful Armatei. Are 3.000 de euro, vi se pare mult?”

Data actualizării: Data publicării:
senat
Protest USR în Senat în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege privind pensiile speciale. Foto: Facebook/Cătălin Bochileanu

Senatorii au dezbătut, miercuri, proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale adoptat cu o zi în urmă în comisiile de specialitate. Parlamentarii USR au protestat, în foaierul sălii de plen a Senatului, împotriva proiectului, în timp ce, în plenul Senatului, au venit și reprezentanții militarilor și ai polițiștilor care au cerut scotarea din PNRR a pensiilor militare.

ACTUALIZARE 12:15 Legea a fost votată în Senat. Au fost 79 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă. Senatul este prima cameră, legea urmând să meargă la Camera Deputaților care este cameră decizională.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Parlamentarii USR au afişat pancarte pe care scria „Tăiaţi pensiile speciale”. Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că partidul doreşte prin acest protest să arate tuturor celorlalţi parlamentari că e momentul să respecte Constituţia, regulamentul forului legislativ, să existe o dezbatere clară pe angajamentele făcute privind desfiinţarea pensiilor speciale şi de a le trece pe contributivitate.

În replică la protestul parlamentarilor USR, câţiva reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au afişat o pancartă cu mesajul: „Scoateţi pensiile militare din PNRR”.

Liderul SNPPC, Vasile Zelca, a declarat că pensiile militare nu au ce căuta în PNRR.

„Să se scoată pensiile militare din PNRR, nu au ce căuta pensiile militare în PNRR. 9,4% sunt destinaţi pensiilor civile, iar dânşii acum, pe campanie electorală, pentru a-şi crea avantaje electorale, au introdus pensiile militare în acest PNRR doar pentru a-şi bate joc de această familie ocupaţională şi a puncta electoral, atât. Nu mai avem poliţişti, nu se mai îndreaptă tinerii către această profesie de risc şi vocaţie, militarii îşi dau demisia pe capete. (...) Avem mai multe maşini în parcare decât poliţişti la muncă”, a afirmat Zelca.

În timpul dezbaterilor, USR a întrebat „ce am eliminat, efectiv?”. Secretarul de stat din Ministerul Muncii a replicat că „nu vrem să eliminăm pe nimeni de pe acest pământ.”

Citește și Cinismul unui pensionar de lux reangajat la stat. „Ce au învățat oamenii cu 1.000 de lei pensie ca să merite mai mult?”

Pensia lui Ciucă, subiect de scandal

Senatorul PSD, Radu Oprea, a declarat de la tribuna Senatului că „cei care ne zic acum că pierdem PNRR au introdus noaptea ca hoții acel 9,4%. Ați ieșit pe ușa din spate a Guvernului și luați acum oala de ciorbă de pe foc cu mâna altuia. Acum ziceți că de abia trăiesc cei cu pensie minimă și când le-am mărit tot voi ne criticați”.

De la USR, senatorul Ștefan Pălărie a spus că Nicolae Ciucă are o pensie de 18.000 de lei și că după aplicarea impozitării adoptate în comisiile de specialitate acesta va avea doar cu 500 de lei mai puțin. „Domnii de la PNL, colegii lui Rareș Bogdan care-și rupeau cămașa, ce faceți? Vă pregătiți să votați să nu se supere domnul Ciucă. (...) Legea asta nu mută nicio pensie pe principiul contributivității. Vedem protestele din Franța, nu ne permitem să iasă oamenii în stradă fiindcă nu le plătim pensiile la timp”, a declarat Pălărie.

Senatorul PNL, Virgil Guran, i-a replicat acestuia spunând că „sunt mulți care nu au făcut armata și nu știu despre ce vorbesc.”

„Poate ar fi bine să organizăm o tabără militară și să îi invităm. Nu e nicio pensie nesimțită. Eu știu ce privilegii nu au avut: Să se mute în diferite garnizoane. Știți ce înseamnă teatru de operații? Poate ați văzut doar în filme. Înseamnă să stai la 50 de grade, 6 luni, să nu îți vezi copiii, să ieși din cort șă îți vezi colegii morți, vezi talibani, asta înseamnă. Câți nu se sperie să nu îi ia în Ucraina? Când vedem ce e acolo ne dăm seama ce înseamnă. Avem nevoie de ei, nu trebuie să îi tăvălim, le sunt îngrădite multe drepturi”, a declarat Guran.

Despre pensia lui Nicolae Ciucă, senatorul PNL a declarat că „nu e mare. 

„Nicolae Ciucă a fost comandantul Armatei Române. Are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare... Merită acest respect”, a mai spus Guran.

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat, marți, un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. Dezbaterea a fost aprinsă. Chiar dacă noile propuneri ale Coaliției tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse. Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare.

Ce amendamente au fost adoptate

Unul din amendamentele aprobate în comisii, depus de coaliţia de guvernare, spune că nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii. De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%.

Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%. Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei.

În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Secretar de stat în Ministerul Muncii: Acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legii pensiilor speciale, că a făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu. 

„De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri