Ședință USR - PLUS după tensiunile legate de candidatura lui Nicușor Dan

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
din cauza orgoliilor dintre USR si PLUS a fost amanat evenimentul de lansare a lui Dan Barna
INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Liderii USR și PLUS se întâlnesc în acest weekend, pentru a discuta modul în care vor participa cele două partide la alegerile locale, și felul în care vor fi desemnați candidații la primării și consiliile locale și județene. Întâlnirea vine în contextul în care în USR a izbucnit un adevărat scandal între cei care susțin candidatura lui Nicușor Dan la primăria generală și tabăra lui Dan Barna care a cerut clarificarea statului înainte de a fi luată o decizie.

De asemenea, partenerii de alianță ai celor din USR sunt nemulțumiți de jocul făcut de fostul președinte al partidului, care vrea să fie susținut de toate forțele de dreapta în alegerile de anul viitor din Capitală, în condițiile în care PLUS l-a desemnat pe Vlad Voiculescu și spera ca acesta să aibă o trecere bună în rândul simpatizanților USR. Intenția lui Nicușor Dan de a intra în competiția internă, încurcă calculele oamenilor lui Cioloș.

Pentru alegerile locale de anul viitor, cele două partide trebuie să stabilească un mecanism pentru desemnarea candidaților, care să se poată aplica în toate localitățile unde USR și PLUS au câte un candidat.

„Sunt mai multe variante, dar trebuie să decidem dacă ne bazăm pe sondaje de opinie sau dacă facem alegeri primare. De exemplu, în București, Nicușor Dan ar vrea să luăm decizia pe baza sodajelor, pentru că el are notorietate și stă mai bine în sondaje, iar Vlad Voiculescu ar vrea „primary” pentru că e preferat atât de membrii PLUS cât și de o bună parte dintre membrii USR”, a explicat un lider USR pentru Digi24.ro.

Până acum, în discuțiile dintre cele două partide nu a fost stabilită o procedură clară de desemnare a candidaților, protocolul final al alianței pentru alegerile de anul viitor urmând a fi stabilit abia după prezidențiale.

Totuși, surse din cele două partide susțin că va fi un subiect delicat care va da naștere unor noi tensiuni între USR și PLUS.

Aprobarea candidaturii lui Nicușor Dan a fost amânată după ce Biroul Național al USR a decis modificarea statutului astfel încât să permită USR să susțină un candidat independent. Decizia de a amâna discuțiile până după alegerile prezidențiale a stârnit nemulțumirea taberei din USR care îl contestă pe Dan Barna. Președintele partidului a susținut însă că decizia este luată pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan, nu pentru a-l bloca.

De partea cealaltă, PLUS l-a desemnat pe Vlad Voiculescu pentru a intra în competiția din interiorul Alianței USR-PLUS pentru desemnarea candidatului la Primăria Generală a Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri