Senatul a extins amnistia pentru toți bugetarii. Proiectul va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare

Data publicării:
parlament 2 5257307-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

Actualizare 15.08. Amnistia fiscală a trecut de Comisia de Muncă. Proiectul va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor  săptămâna viitoare.

Măsura va intra în vigoare imediat după promulgarea legii.

Actualizare 13:15: „Noi am primit de la preşedinţie o cerere de reexaminare a acestui proiect de lege cu o specificaţie foarte clară: nu putem să ne adresăm numai profesorilor din Valea Jiului. Pe de o parte facem discriminare în rândul profesorilor, pe de altă parte am fi făcut discriminare în rândul bugetarilor”, a spus Liviu Pop.

El a adăugat că în această propunere se face referire la sumele pe care oamenii trebuie să le dea înapoi către stat.

„Nu cred că poate spune cineva în România, astăzi, dacă această lege a salarizării unitare s-a aplicat corect peste tot, în condițiile în care sunt locuri unde lasă la foarte multă interpretare unele articole”, a mai spus senatorul.

Întrebat despre câte persoane sunt în această situație, Liviu Popa a răspuns: „Din datele pe care le avem astăzi, discutăm despre cei 700 și ceva de profesori din Valea Jiului. Nu avem informații astăzi situații în care s-a aplicat greșit legea salarizăii unitare”.

„Noi reparăm un lucru greșit. Nu e vina angajatului”, a subliniat el.

„Azi vorbim de bani pe care nu-i mai recuperăm în baza unei legi proaste”, a mai spus Liviu Pop.


Senatorii au adoptat în plen un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea iniţial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la întregul personal bugetar.

Amendamentul propus de Comisia pentru muncă a făcut ca Guvernul să-şi schimbe poziţia iniţială, împotriva propunerii legislative, într-una în favoarea actului normativ, menționează sursa citată.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la dezbateri, a susţinut propunerea legislativă, menţionând că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari, însă nu a explicat și impactul bugetar.

A fost un vot larg în favoarea acestei extinderi a categoriilor care sunt vizate de amnistia fiscală, în condițiile în care Guvernul, prim ministrul Rovana Plumb, a susținut această măsură.

Fost puțini au știut ce votează, asta deoarece amendamentul ce îi privește pe toți bugetarii care nu vor mai da sumele primite necuvenit, așa cum a constatat Curtea de Conturi, a fost votat foarte repede în Comisia de muncă și nu s-a discutat în plen foarte mult despre extinderea pentru toți bugetarii.

În încercarea despre a afla mai multe detalii despre cum s-a ajuns la această măsură, nici deputații nu aflaseră de această extindere. Președintele Comisiei de muncă spunea că nu este vorba de o extindere a măsurii pentru toți bugetarii, transmite Alina Manolache, reporter Digi24.

Cum s-a întâmplat extinderea amnistierii fiscale

În Comisia de muncă a fost depus un amendament în care se spune că sunt vizați de amnistia fiscală toți cei intră sub incidența legii 303/2009, iar acea lege se referă la tot personalul bugetar.

În Camera Deputaților mai pot fi aduse modificări la acest proiect de lege, însă, în condițiile în care Guvernul susține această măsură și are majoritate în Parlament, este puțin probabil să revină asupra deciziei luate, mai spune reporterul Digi24.

Prima cameră sesizată este Senatul, legea se află acum la Camera Deputaților, care este cameră decizională, și este discutată în regim de urgență pentru că astăzi este programată deja o primă ședință a Comisiei de Muncă, iar săptămâna viitoare ar putea să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru votul final.

„Nu avem o evaluare a impactului bugetar”

Nu avem o evaluare a impactului bugetar și nu cred că putem discuta de un impact bugetar foarte mare, pentru că amnistia pe care am votat-o în plenul Senatului este pentru acele categorii la care legiuitorul, atunci când a făcut Legea salarizării unitare, n-a stabilit clar cum se aplică legea”, a declarat, la Digi24, Liviu Pop. 


Ieri, mamele şi pensionarii au primit o veste bună. Senatul a votat legile care îi iartă de la plata veniturilor obţinute ilegal, din vina funcţionarilor. Mai mult, PSD a venit cu un cadou suplimentar: mamele care au returnat banii, îi vor primi înapoi. Ce-i drept, nu acum, ci de anul viitor şi în rate. Decizia finală depinde însă de votul deputaţilor şi de preşedintele ţării, care trebuie să promulge legea.

Potrivit Ministerului Muncii, de legea privind amnistia mamelor vor beneficia peste 12.000 de persoane.

În anii trecuţi alte zeci de mii de mame au dat banii necuveniţi înapoi statului. În plus, peste 21.000 de vârstnici care figurează cu datorii pentru pensii calculate greşit de funcţionari vor fi scutiţi de plata sumelor primite fara sa aiba acest drept.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri