Siegfried Mureșan cere aprobarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova fără amendamente în Parlamentul European

Data publicării:
Europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Siegfried Mureșan, europarlamentar. Foto: Facebook/Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a cerut ca proiectul de asistență macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro propus de Comisia Europeană să nu sufere amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede la Chișinău.

"Tocmai am prezentat propunerea mea de aviz asupra asistenței macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, ca raportor din partea Comisiei pentru bugete din Parlamentul European. Propunerea mea de aviz prevede ca membrii Comisiei pentru bugete să voteze proiectul de decizie privind acordarea asistenței macrofinanciare în forma înaintată de Comisia Europeană și fără să depunem amendamente. În același timp, cerem și Comisiei pentru comerț internațional – comisia decizională pe acest proiect legislativ - să facă același lucru și să adopte decizia în forma propusă de Comisia Europeană. În felul acesta, ne asigurăm că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului", a declarat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan spune că stabilitatea Republicii Moldova asigură și securitatea UE, motiv pentru care banii ar trebui să ajungă la Chișinău cât mai curând posibil.

"Moldova are nevoie urgentă de această asistență macrofinanciară pentru a-și asigura stabilitatea economică și pentru a lua noi măsuri de sprijin pentru oameni. Republica Moldova este foarte importantă pentru siguranța întregii Uniuni Europene. Este o prioritate a noastră să contribuim la stabilitatea Moldovei și de aceea vrem să luăm toate măsurile pentru o adoptare rapidă a sprijinului financiar", a spus Mureșan.

Europarlamentarul a arătat că propunerea sa va fi votată în Comisia pentru bugete pe 17 aprilie, iar votul Comisiei pentru comerț internațional este programat pentru 27 aprilie.

Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai.

"Prin adoptarea la timp a asistenței macrofinanciare în Parlamentul European, ne vom asigura că banii vor ajunge în Moldova până la finalul anului, în două tranșe ce vor fi virate în trimestrele 3 și 4 din 2023. Acordarea asistenței macrofinanciare este, totodată, condiționată de progresul satisfăcător al programului cu Fondului Monetar Internațional și de implementarea mai multor reforme ce vor fi convenite între autoritățile din Republica Moldova și Uniunea Europeană", a declarat Mureșan.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri