Sondaj INSCOP: Ce așteaptă românii de la Klaus Iohannis

Data publicării:
klaus iohannis -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-7

Unul din trei români crede că principala prioritate a preşedintelui ales ar trebui să fie crearea de locuri de muncă. Peste 30 la sută dintre cei chestionaţi spun că noul preşedinte trebuie să garanteze respectarea legilor şi a Constituţiei, 18 procente vorbesc despre combaterea corupţiei, iar 10% au pus pe primul loc politica externă şi de securitate a României.

Autorii studiului au încercat să afle şi percepţia românilor despre rezultatul prezidenţialelor, la trei săptămâni după alegeri.

Primul răspuns a fost că România va avea un preşedinte diferit de Traian Băsescu. Aproape trei sferturi dintre români cred că scrutinul i-a unit pe români, iar peste 70 la sută se declară mulţumiţi de rezultatul din 16 noiembrie. Şase din 10 români consideră că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să colaboreze cu guvernul condus de Victor Ponta.

Barometrul INSCOP arată şi principalele surse de îngrijorare pentru populaţie. Un sfert dintre români se tem de scăderea veniturilor, 20 la sută sunt preocupaţi în principal de starea de sănătate, iar 19 la sută sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor. Al patrulea pericol, în percepţia românilor, este pierderea locului de muncă. Studiul a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2014, pe un eşantion de 1076 persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri