Surse: A fost convocat CEx al PSD. Cazul Andronescu, printre subiecte

Data actualizării: Data publicării:
180214_dragnea_PSD_CEX_000_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comitetul Executiv al PSD va avea loc în perioada 31 august - 2 septembrie, la Neptun, potrivit unor surse social-democrate. Este de așteptat să se discute despre scrisoarea deschisă a senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, dar nu în sensul celor cerute de aceasta, ci pentru sancționarea semnatarei.

180214_dragnea_PSD_CEX_000_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

La Neptun va avea loc, pe lângă Comitetul Executiv, și Reuniunea grupurilor parlamentare PSD, în condițiile în care urmează să înceapă o nouă sesiune parlamentară, iar actuala majoritate are mai multe proiecte prioritare pe agendă.

Situația fostului ministru al Educației Ecaterina Andronescu va fi și ea, cel mai probabil, discutată. Surse politice acreditează ideea că se va discuta excluderea acesteia din partid, lucru anticipat, de altfel, de Ecaterina Andronescu. „Mă aştept să fiu dată afară, deşi, repet, scrisoarea mea nu a atacat PSD-ul. Nu putem să facem un scenariu cu Liviu Dragnea demisionând pentru că aşa ceva nu se va întâmpla”, a explicat Andronescu, luni.

Printr-o scrisoarea deschisă, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și fost lider al PSD București, în prezent marginalizată în partid, i-a cerut marțea trecută liderului PSD, Liviu Dragnea, să facă un pas în spate și să se retragă din fruntea Partidului Social Democrat. Ea a invocat „binele României” și „binele PSD-ului”. „Dacă lucrurile acestea nu se vor întâmpla acum, urgent, vom pierde guvernarea, iar noi ca partid vom ajunge la dezastru”, a scris senatoarea PSD.

La scurt timp, ex-premierul Mihai Tudose a făcut declarații în sprijinul Ecaterinei Andronescu, arătând că se simte nevoia unei discuții în interiorul PSD. „Eu cred că este nevoie de o discuţie în partid şi nu numai pe temele supuse atenţiei de dna Andronescu. A fost şi scrisoarea dlui Bădălău din ianuarie, da? Şi aceea a rămas, cumva, nediscutată. Poate greşea, dar hai să vorbim înăuntru şi cu un ton civilizat, cu argumente pro sau contra, nimeni nu deţine adevărul absolut”, a declarat Tudose.

Poziția fostului premier este susținută de liderii filialei PSD Brăila, după cum rezultă dintr-o serie de declarații făcute de aceștia presei locale. „Categoric este nevoie de o dezbatere. S-a adunat o serie întreagă de evenimente, unele mai plăcute, altele mai puţin plăcute. Şi atunci, mi se pare firesc ca lucrurile să poată fi discutate în interiorul partidului, în forurile lui de conducere - că e Comitet Executiv, că e Birou. Dar ar trebui ca lucrurile astea să pornească şi de jos în sus”, a afirmat, de exemplu, pentru Obiectiv Vocea Brăilei, președintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu.

Ca urmare a scrisorii deschise, primarul sectorului 5, Daniel Florea, lider al organizaţiei de sector a PSD, s-a declarat „profund mâhnit şi revoltat” că Ecaterina Andronescu a ajuns „o portavoce a adversarilor politici” ai PSD şi a spus că nu înţelege cum aceasta îl atacă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, exact în modalitatea descrisă luni seară de Klaus Iohannis. El i-a transmis Ecaterinei Andronescu, fost vicepreşedinte PSD, fost preşedinte PSD Bucureşti, fost ministru PSD şi fost numărul unu pe lista senatorilor PSD Bucureşti, că astăzi a demonstrat de ce este „un fost”.

La rândul său, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a invocat aceeași creștere economică record pentru a arăta că „e ridicol cum doamna Andronescu avertizează asupra unui aşa-zis dezastru pentru ţară şi partid”. „Ce motive reale sunt pentru ca acest guvern performant să fie înlocuit? Pentru că aşa vor soroşiştii şi exponenţii sistemului ocult de putere, incapabili să obţină legitimitatea şi încrederea românilor prin vot democratic?”, a conchis Liviu Pop.

De asemenea, filiala PSD Sibiu, condusă de ministrul Bogdan Trif, a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu, în urma scrisorii deschise trimise de aceasta, că „a procedat mișelește” și că „a răspuns imediat ordinelor din înregistrarea lui Werner Iohannis”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri