Klaus Iohannis a numit-o pe Ligia Deca la Educație. Noul ministru a depus jurământul

Data actualizării: Data publicării:
ligia deca
Surse: Ligia Deca va fi propusă ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie propusă ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea ei în funcție.

ACTUALIZARE 18.20. Ligia Deca a depus jurământul în funcția de ministru al Educației. 

„Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul „România Educată” nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general”, a spus președintele Klaus Iohannis la ceremonia de la Cotroceni.

„Este realmente un proiect de țară, este un proiect de țară de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi care devine din ce în ce mai complicată”, a adăugat el.

„Doamnă ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni, profesioniști cu care să lucrați, ci întregul guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în guvern. Guvernul, care prin vocea Prim-ministrului Nicolae Ciucă, a declarat de la început că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România”, a continuat el.

ACTUALIZARE 17.03 Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a numit-o ministru al Educației pe Ligia Deca, popunerea PNL pentru această funcție, după demisia lui Sorin Cîmpeanu. De asemenea, șeful statului a eliberat-o din funcția de consilier prezidențial.

Noul ministru va depune jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 18.00.


„Mulțumesc membrilor PNL. PNL și-a asumat încă de la început proiectul „România Educată”. Încrederea primită este o misiune în acest sens. Vreau să duc la bun sfârșit ceea ce colegii mei au început. Vom operaționa România Educată în literă și în spirit. Avem nevoie de o viziune profundă”, a declarat Ligia Deca, după nominalizare.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că Ligia Deca „este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare” a legilor educației.

„Astăzi, în ședința BPN, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Decă să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației. Dânsa, fiind o persoană care a lucrat și a participat la procesul de elaborare a legilor educației, este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare, urmând ca până la finele lunii octombrie să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

După vot, propunerea PNL va fi comunicată și liderilor coaliției PSD-UDMR, apoi va fi trimisă de premier președintelui Klaus Iohannis, care va semna decretul de numire.

Ligia Deca (40 de ani) este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidenițale. Ea este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area. 

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În prezent, interimatul la Ministerul Educației este asigurat de Sebastian Burduja, ministrul Cecetării, Inovării și Digitalizării, în urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri