Surse: Lupte politice în PNL între Orban și Cîțu pe numirile din Guvern. Premierul refuză unele numiri promise de președintele PNL

Andreea Bratu Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban vorbeste cu florin citu stând intors cu fata spre el
Premierul Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban Foto: Inquam Photos / George Călin

Tensiuni în ședința conducerii PNL între premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban pe tema numirilor politice. Premierului i s-a reproșat, din nou, că nu dă curs numirilor negociate de Ludovic Orban cu liderii din teritoriu, însă Cîțu a transmis partidului că unele dintre aceste propuneri nu se pot face.

Potrivit surselor participante la discuții, premierului Florin Cîțu i s-a reproșat că întârzie numirea unui nou șef al ANOFM, funcție negociată de Ludovic Orban și promisă filialei PNL Maramureș. În ședință, liderul filialei, Ionel Bogdan i-a cerut explicații premierului. 

„Cîțu a explicat că nu poate face numirea pentru că actuala directoare, numită de Guvernul Orban, are mandat de 4 ani și dacă o schimbă guvernul va pierde în instanță dacă este dat în judecată”, susțin sursele citate.

De asemenea, ar mai fi și alte funcții de secretar de stat promise de Ludovic Orban unde premierul nu a făcut încă numirile. Una dintre aceste funcții, la nivelul Ministerului Apărării, nu există pentru că nu a fost înființată, susțin sursele citate

Alte propuneri nu îndeplinesc cele trei criterii cerute de premier: fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și doar profesioniști. 

„Impresia este că Orban a pus pe masa negocierilor cu filialele, negocieri făcute fără Cîțu, mai multe funcții inexistente sau unde știa că nu pot fi făcute numiri. A făcut-o intenționat ca să îl pună într-o lumină proastă, în condițiile în care ar vrea să candideze la Congres”, mai spun surse din partid.

În urmă cu o săptămână, liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, un apropiat al lui Ludovic Orban, s-a plâns tot în ședința BEx de activitatea premierului și de faptul că acesta ignoră problemele partidului și împiedică numirea pe funcții. 

„Eu am convingerea că toți reprezentanții PNL vor fi desemnați în funcțiile de demnitate publică. Premierul face numiri în fiecare zi. Probabil face și evaluări personale. Am încredere că premierul va finaliza procedura de numire”, declara Orban, la finalul ședinței de săptămâna trecută.

Discuțiile din PNL au loc în contextul în care liberalii își vor alege în acest an conducerea. Pentru funcția de președinte PNL va candida Ludovic Orban, însă Florin Cîțu nu a exclus o candidatură.

Deja mai multe filiale apropiate de președintele PNL au anunțat că îl susțin pentru un nou mandat, în același timp, Florin Cîțu a început o campanie internă înainte de a lua o decizie în privința candidaturii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri