Tăriceanu: PSD-ul își poate permite să mă șantajeze pe mine? Eu cred că nu!

Data actualizării: Data publicării:
dragnea si tariceanu

Întârzie votul la Senat în privința imunității lui Călin Popescu Tăriceanu și toată lumea comentează că este vorba de un șantaj al PSD la adresa partenerului de guvernare. Întrebat despre aceasta, liderul ALDE a sugerat la Digi24 că partidul său ar putea părăsi coaliția, în cazul unui astfel de joc dur, dar, pe de altă parte recunoaște că ar avea șanse mai multe la Președinție, dacă ar fi susținut de PSD. La rândul său, Liviu Dragnea a transmis și el un mesaj, joi seara: personal, nu i-ar fi greu să-l învingă pe Klaus Iohannis la prezidențiale. Pe de altă parte, întrebat de ce Iohannis nu a fost suspendat, Liviu Dragnea a dezvăluit că partenerii de la ALDE nu au fost de acord.

Senatorii jurişti au amânat pentru a şasea oară, în această săptămână, dezbaterea privind ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Doar senatorii opoziţiei au venit cu toţii la comisia juridică unde urma să fie discutată cererea DNA pentru începerea urmării penale în cazul preşedintelui Senatului. Deşi solicitarea DNA este blocată de mai bine de cinci luni la această comisie, senatorul PSD Robert Cazanciuc spunea că nu este o prioritate a senatorilor jurişti şi atrăgea atenţia că nu au un termen fixat prin lege până la care să răspundă cererii DNA.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, foloase materiale de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini.

Întrebat dacă amânarea votului în privința imunității sale este o manevră politică a PSD pentru a-l șantaja, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Cred că astea sunt așa, pastile de presă. PSD-ul își poate permite să mă șantajeze pe mine? Eu cred că nu! Pentru că, dacă e vorba de șantaj, vă puneți întrebarea: coaliția asta cum stă în picioare? ALDE are vreun rol în această coaliție? Dacă vorbim strict din punct de vedere politic și matematic. ALDE șantajează cumva coaliția sau pe partenerii noștri? Nu!

În ceea ce privește o eventuală candidatură a sa la președinție, Călin Popescu Tăriceanu a spus că e o decizie care se va lua după alegerile europarlamentare, în funcție de niște criterii obiective: cine este potențialul candidat care are cele mai bune șanse să-l înlocuiască pe actualul locatar de la Cotroceni. Va fi un candidat comun al coaliției PSD-ALDE? „Șansele de a învinge la alegerile prezidențiale țin, evident, de capacitatea de a aduna cât mai mulți votanți în spate. Cu ALDE în spate, chiar dacă ALDE a crescut și a dublat scorul de la ultimele alegeri, cred că aceste șanse ar fi mai mici decât dacă aș putea să beneficiez de o susținere politică mai largă, sigur, mă refer explicit la PSD”, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă va fi validat referendumulul convocat de președinte, șeful Senatului a arătat că referendumul se bazează pe o întrebare la care răspunsul este evident. „Eu nu cred că în România cineva o să spună: Nu vrem o justiție corectă! Eu stau și mă întreb ce-am face dacă am pune la referendum și următoarea întrebare complementară, că toată lumea vrea justiție corectă: dar cei care au făcut abuzuri și excese, să întrebăm la referendum, trebuie să suporte rigorile legii?”, a încheiat Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea: La prezidenţiale, Iohannis nu e greu de bătut

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seară, la Antena 3, că el a devenit obsesia lui Klaus Iohannis. „Face absolut orice ca eu, cum-necum, ori să dispar, ori să nu mai fiu preşedinte la PSD, ori să fiu băgat în puşcărie”, a spus Liviu Dragnea. Liderul social-democrat afirmă că nu-i este teamă să se confrunte la alegerile prezidenţiale cu Klaus Iohannis care „nu e greu de bătut”.

„Indiferent ce spun eu, Iohannis nu scapă de obsesia în ceea ce mă priveşte, am devenit obsesia lui. Şi face absolut orice - presează, ameninţă, activează toate structurile pe care le poate activa - ca eu, cum-necum, ori să dispar, ori să nu mai fiu preşedinte la PSD, ori să fiu băgat în puşcărie. Vor să dispar pur şi simplu, să mă evapor. Asta este singura lui obsesie. El crede că dacă eu nu mai exist, el ia al doilea mandat fără niciun fel de problemă”, a spus Liviu Dragnea.

Acesta a afirmat că nu se teme să se confrunte cu Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale. „Nu îmi e frică să mă confrunt cu Iohannis. Iohannis nu e greu de bătut, Iohannis nu a făcut nimic patru ani şi jumătate, nu a făcut decât rău, rău, blocaje, blocaje, blocaje. Am citit ieri sau azi mi-a trimis cineva că pe Facebook a început să i se spună Blocanis, lumea a început să simtă lucrul ăsta. Totuşi, patru ani şi jumătate. Cu ce vrea să rămână în istorie în afară de relele făcute, minciunile permanente, incitarea la ură, la violenţă, la proteste. O să rămână cu referendumul ăsta inutil”, a mai spus Dragnea, citat de News.ro.

Liderul PSD susţine, totuși, că şeful statului nu este uşor de învins la prezidenţiale pentru că „nu e singur, are o întreagă camarilă, statul subteran în continuare mai are nişte capete”.

Întrebat dacă regretă că nu l-a suspendat pe Klaus Iohannis, Dragnea a spus: „Nu era de suspendat.  Pe de altă parte, colegii de la ALDE nu au fost de acord să-l suspende pe Iohannis”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri