Traian Băsescu, psihanalizat de Emil Hurezeanu: „Se află într-o fază de distrugere! Este șocul exercițiului post-putere”

Data publicării:
Emil Hurezeanu poza foarte buna

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii unui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că nu exclude „posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”.

Emil Hurezeanu:Traian Băsescu s-a trezit dintr-o dată, în altă parte, aruncat în fosta vilă a lui Roman, unde pe vremuri mânca supe calde la Mioara”

Jurnalistul Emil Hurezeanu a analizat declarațiile președintelui precizând că fostul președinte se află într-o nouă fază pe care a caracterizat-o mai degrabă ca pe un șoc. „Cred că domnul Băsescu se află într-o fază pe care psihologii o numesc „self denial, auto-nimicire, distrugere, auto-dezmințire, să spunem. Ce poate provoca în cazul unui om atât de inteligent, de lucid și de rodat în manifestările retorice de prevenire și apoi de interpretare pe propriile sale direcții de interes ale puterii? Ce poate determina să intre în această fază? O stare de spirit nouă! O stare sufletească nouă. Un șoc. Este șocul exercițiului post-putere, postludiu. Nu știe, s-a trezit dintr-o dată, în altă parte, aruncat între fosta vilă a lui Roman, unde pe vremuri mânca supe calde la Mioara, pândit de vechiul lui adversar din presă care a continuat să rămână în același loc, mai ales în anumite turnuri, în situația de a fi huiduit de convinși sau de simbriași ai adversarilor politici. Este o situație care poate să ia multe pelicule de pe privire, o situație de trezire la realitate într-un fel defensiv în care e pus în inferioritate”, a explicat jurnalistul Emil Hurezeanu.

Emil Hurezeanu: „După 10 ani de adrenalină susținută se poate manifesta un așa-zis sindrom de burned out”

Pe de altă parte, spune jurnalistul, poate să fie și epuizarea. „După 10 ani de adrenalină susținută în mijlocul evenimentelor, acum se poate manifesta un așa-zis sindrom de burned out, adică de ardere, de epuizare, de oboseală nervoasă. Și pe fondul unei oboseli nervoase adesea ai raționamente neclare, paradoxale, în comparație cu propriile sale afirmații raționamente mai vechi și uneori chiar iresponsabile. Sentimente puternice, o stare de spirit nouă, de post-putere, de decomprimare în urma exercițiului de 10 ani. Lăsând la o parte starea de epuizare și de oboseală, care de fapt se manifestă în cazul unui om care ar vrea să restarteze una din plângerile, reclamațiile pe care le-a făcut aseară este: „Iohannis nu mă vrea în politică, Ponta nu mă vrea în politică”, ca și cum ar fi vrut să spună „încep să-mi facă probleme pentru că eu sunt mai puternic decât ei, dar ei nu mă vor”. Era o formă mai aproape de trădarea acestei stări de spirit”, a mai spus jurnalistul.

Emil Hurezeanu, despre fricile lui Traian Băsescu

Cu toate acestea, Emil Hurezeanu crede că poate fi vorba și despre două sentimente noi. „Un sentiment de frică. Pentru că foarte mulți din clienții acestei justiții, în viziunea domnului Băsescu excesive, sunt apropiați ai domniei sale. Sunt oameni care au fost protejați de domnia sa. Au avut poziții cheie. Ceea ce agravează circumstanțele este că și victimele și beneficiarii sunt apropiații domniei sale, cei pe care i-a nășit, i-a moșit. N-a făcut niciun secret în a spune că „sunt copiii mei”, doamna Kovesi&comp. N-a vorbit despre victime, decât tot printr-o auto-dezmințire: „dar nu e cazul să am această atitudine pentru că e vorba de doamna Udrea”. Doamna Udrea este opțiunea declarată a domnului Băsescu: șefă de cancelarie, ministru, candidat prezidențial, cel mai bun politician român. În această ordine, invers proporțională cu șansele de acceptare a doamnei Udrea, domnul Băsescu a recomandat-o drept colaboratorul domniei sale. Ori doamna Udrea, se află, iată, înainte de Paști, în închisoare. Explică o stare neobișnuită, chiar și în cazul unui fost președinte puternic care poate deveni un interlocutor la marginea congruenței”, a comentat Emil Hurezeanu care totuși a recunoscut că afirmațiile fostului președinte sunt raționale și articulate.

Emil Hurezeanu: „Nu ne salvează această ieșire dramatică a fostului președinte” 

Dacă ne gândim, altfel fiind foarte articulat, foarte rațional la ce a spus, la părerile aceluiași personaj diametral opuse. Ceea ce spune domnul Băsescu, descrie și o stare de fapt a mersului justiției în care, se vede cu ochiul liber, există excese. Sigur că este vorba de un anumit spectacol. Există o intesificare a dimensiunii spectaculare. Poate să stârnească un fel de temere și de panică. Domnul Băsescu a patronat legitim, prin alegeri, un sistem democratic. Combinația între SRI și DNA, faptul că mai multe puteri se pot arunca asupra unei libelule a cui este ideea. Nu al unor practici de putere și mediatice pe care domnul Băsescu le-a capitalizat și le-a folosit în interesul propriu ani în șir. Nu ne salvează această ieșire a fostului președinte, dramatică am putea să spunem, să se războiască cu statul de drept în formele pe care adversarii săi i le-au reproșat. Domnul Băsescu nu cred că își creează o figură a unui avocat martir”, a mai spus jurnalistul Emil Hurezeanu. 

Emil Hurezeanu: „Domnul Băsescu nu a fost un strateg”

Traian Băsescu are o răspundere față de fosta funcție și trebuie să fie foarte prudent, este de părere Emil Hurezeanu, care apreciază că „stârnind acum alarme a dezvoltat un întreg sistem de idei de neînțeles”. „Relația cu Ucraina, dintr-o dată nu are importanță. Rusia a învins deja Ucraina. Domnul Băsescu nu a fost un strateg, un clarvăzător, a fost președintele unei țări euro-atlantice. Este o figură cunoscută. Nu cunosc vreun alt fost președinte care să vorbească cu atâta lejeritate de fatalitatea Rusiei care ajunge la gurile Dunării”, a mai spus Emil Hurezeanu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri