Traian Băsescu: „România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”

Data publicării:
51f5495a95f9cf3c67000001

Declaraţia a fost făcută de șeful statului la Izvoru Mureşului si vine dupa ce sâmbătă, liderul partidului extremist Jobbik, Vona Gabor, declara că formaţiunea pe care o conduce va apăra drepturile maghiarilor din Transilvania, chiar dacă asta va duce la un conflict cu România.

Traian Băsescu: „Numai Stalin a făcut regiunea autonomă maghiară”

„Ungaria a devenit, în momentul de față, un focar de instabilitate în regiune, din punctul de vedere al tratamentului minorităților. Nu în România. În România nu se va întâmpla nimic, dar în regiune, politica Budapestei a început să creeze dificultăți statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor. România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a precizat Traian Băsescu.

„Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizarea administrativă a țării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil așa ceva ne confundă cu staliniștii, numai Stalin a organizat regiunea autonomă maghiară. Așa ceva nu va fi în România”, a mai spus președintele.

„Sunt mai multe țări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei când este vorba de minoriatăți, România a stat rezervată până acum, dar credem că am a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte și Budapesta trebuie pusă la punct”, a detaliat ulterior Traian Băsescu, la plecarea de la Izvoru Mureșului.

Universitatea de Vară de la Tușnad s-ar putea să nu se mai țină

Preşedintele Traian Băsescu a mai avertizat, luni, că, dacă Universitatea de vară de la Băile Tuşnad se va petrece la fel ca în acest an, atunci nu se va mai desfăşura. „Universitatea de la Tuşnad nu se va mai desfăşura pe teritoriul României, dacă se va petrece cum s-a petrecut anul acesta", a spus Traian Băsescu.

Universitatea de Vară „Balvanyos” de la Băile Tuşnad, ajunsă la cea de-a XXIV-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 23-28 iulie, sub motto-ul „Timpul nostru!”, la seminarii participând peste 350 de invitaţi.

Printre personalităţile care s-au afla la Băile Tuşnad s-au numărat premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, dar şi europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo.

Tokes nu își merită calitatea de cetățean român

Preşedintele Traian Băsescu a spus, luni, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”, referire la declarațiile lui Laszlo Tokes.

„Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţiile noastre nimic de genul celor nefericit susţinute din păcate de un cetăţean român care nu-şi merită calitatea de cetăţean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat”, a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că „probabil” va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri