USR îi propune la CCR pe judecătorul Cristi Danileț și pe avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR

Data publicării:
danilet_kovacs
Cristi Danileț și Peter Eckstein-Kovacs, propunerile USR la CCR. Colaj foto. Sursa: Facebook/Cristi Danileț/Peter Eckstein-Kovacs

Candidații propuși de Uniunea Salvați România (USR) la Curtea Constituțională a României (CCR) sunt judecătorul Cristi Danileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács, fost senator UDMR, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„Nicio o reformă profundă nu se va putea realiza în următorii ani cu o Curte Constituțională antireformistă și obtuză. Nici linia proeuropeană pe care și-a asumat-o cu ani în urmă România nu va putea fi păstrată cu o Curte cu viziune orientată, mai degrabă, către estul întunecat, decât către Uniunea Europeană și Occident. Avem nevoie la CCR de judecători proeuropeni, bine pregătiți profesional, care nu sunt doar oameni de paie folosiți de politicieni. Noi propunem astfel de oameni” a declarat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

USR consideră că judecătorul Cristi Dănileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács sunt cei mai potriviți oameni pentru a pune bazele reformei CCR.

„Cristi Dănileț, judecătorul după care a plagiat Bogdan Licu (propunerea PSD pentru CCR), a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze și să timoreze justiția. CCR are nevoie de un judecător precum Cristi Danileț, liber, independent și proeuropean, care să apere democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului și independența, așa cum Cristi Danileț a făcut-o până acum”, se precizează în comunicatul partidului.

Cealaltă propunere a USR, Péter Eckstein-Kovács, a fost senator UDMR în legislatura 2004-2008 și consilier prezidențial pentru minorități în perioada 2009-2011.

În 2018, Eckstein-Kovacs a demisionat din UDMR, nemulțumit de „cârdășia” dintre această formațiune politică și PSD.

„Avocatul Péter Eckstein-Kovács a dovedit, de fiecare dată, că principiile și moralitatea sunt incontestabile. A demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, când colegii lui n-au vrut să susțină Legea ANI, a renunțat la postul de consilier la Cotroceni, când fostul președinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană și și-a dat demisia din UDMR în semn de protest față de sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD și ALDE în asaltul asupra Justiției”, se arată în cmunicatul USR.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri