Vasile Dîncu: Abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit și reglementat

Data publicării:
dancu

"Primarului nu poți să îi ceri, fiindcă nu este o funcție desemnată, constituțional nu poți să îi ceri să fie pregătit pentru această funcție, dar poți să îi ceri ca, după ce a fost ales, să parcurgă un anumit tip de formare, pentru că foarte mulți primari, asociațiile vin și ne spun un lucru care mi se pare foarte important: 'Noi suntem puși să decidem, ni se cere să decidem și plătim pentru greșelile pe care le facem sau pentru că le fac ceilalți, cu toate că nu suntem specializați în administrație, cu toate că ne-au semnat înaintea noastră juristul, au semnat alți'. (...) Această frică face de exemplu ca acum și partidele să ne spună că nu au putut întotdeauna să găsească pe cei mai buni oameni pe liste pentru că sunt oameni care au renunțat datorită faptului că mandatele nu sunt clare și inclusiv abuzul în serviciu ar trebui, nu știu ce a spus Curtea Constituțională, (...) sper să spună că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit și reglementat în legislația noastră", a afirmat Vasile Dîncu, la Interviurile Europa FM.

Întrebat dacă este pentru adoptarea unei decizii de dezincriminare a abuzului în serviciu în forma prevăzută în momentul de față în legislație, Vasile Dîncu a spus că trebuie să fie definite foarte clar mandatele.

"Trebuie să fie definite foarte clar mandatele. Ăsta este un lucru foarte important pe care o să-l facem noi prin legea, legile noi, schimbările din legile care guvernează administrația centrală și locală. Apoi trebuie să vedem în ce măsură anumite tipuri de atribuții până la urmă le poate exercita exclusiv primarul, în ce măsură avem o responsabilitate colectivă șamd", a precizat Dîncu.

Vicepremierul a arătat că nu știe ce efecte are dezincriminarea. "Eu nu sunt jurist și nu știu ce înseamnă dezincriminare în mod clar și ce efecte are dezincriminarea. Eu nu mă refer la acest lucru. Mă refer la clarificarea mandatelor. Adică trebuie să știm foarte clar, pentru că probabil că unele lucruri din abuzul în serviciu sunt făcute cu, să spunem, cu (...) rea-intenție, altele sunt făcute din neștiință", a spus Dîncu.

Potrivit acestuia, nici Parlamentul și nici Guvernul nu au adus în legislație clarificările necesare. "Nu este atribuția Curții Constituționale (să clarifice — n.r.) decât în momentul în care nici Parlamentul și nici Guvernul nu au adus în legislație clarificările necesare. (...) Eu vorbeam despre ceea ce facem noi: vom aduce în noua lege și va ajunge în Parlament, Parlamentul sigur că va aproba sau nu ordonanța respectivă, dar vom aduce aceste clarificări necesare din punct de vedere tehnic, să spunem așa. În rest, sigur că sistemul legislativ din România va stabili, prin multele instanțe pe care le are, ce este bine sau nu pentru România", a precizat vicepremierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Ce mesaj a transmis Elena, după ce CRBL a fost surprins alături de o tânără de 23 de ani: „În căutare de soț...
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Kramer din "Seinfeld" a avut mult de tras după remarcile rasiste făcute în 2006. Nimic nu a mai fost la fel...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Demi Moore, zeiță în alb, într-o rochie cu decolteu amețitor. La 61 de ani atrage toate privirile oriunde ar...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...