Vizita FMI în România, sub semnul confuziei

Data publicării:
logo FMI-2

Guvernul vrea să încheie un nou acord cu FMI în această vară. Iar luna viitoare ar trebui să sosească în România o misiune a Fondului, dacă e să-i dăm crezare ministrului de Finanţe. Reprezentanţii FMI îl contrazic însă pe Daniel Chiţoiu. FMI nu are programată nicio misiune în România până la finalul acestui program, au declarat pentru Digi24 reprezentanţii biroului de presă al instituţiei financiare de la Washington. 

Totuşi, ministrul Finanţelor speră ca până la sfârşitul lunii autorităţile să rezolve angajamentele faţă de FMI. Incertă este, deocamdată, una din condiţiile care atârnă greu în evaluarea finală a actualului acord preventiv şi anume privatizarea CFR Marfă.

Plata datoriilor vechi, un angajament niciodată respectat

La fel de dificilă este şi reducerea arieratelor autorităţilor locale cu mai bine de jumătate, până la 300 de milioane de lei. De altfel, plata datoriilor mai vechi de trei luni este un angajament asumat permanent de România în negocierile cu FMI, dar care nu a fost respectat niciodată. Şeful finanţelor nu crede însă că există motive de îngrijorare.

Până în momentul de faţă, nu avem nicio problemă. Noi sperăm ca până pe 20 iunie să avem toate ţintele asumate, îndeplinite”, a declarat ministrul Daniel Chiţoiu.

Lista temelor nefăcute cuprinde şi numirea managerilor privaţi la companiile de stat. La scurt timp după instalarea în funcţii, directorii TAROM, CFR SA şi CFR Marfă, toţi trei străini, şi-au dat demisia.

Nerezolvarea angajamentelor va pune în pericol înnoirea înţelegerii cu FMI.

Una din consecinţe va fi scumpirea împrumuturilor contractate de stat. Iar asta în condiţiile în care, anul acesta, România trebuie să plătească peste un miliard de euro către FMI, UE şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Suma reprezintă doar o mică parte din creditul acordat în 2009.

Ţinta de reducere a arieratelor

30 aprilie 2013 750 milioane lei

30 iunie 2013 300 milioane lei

Sursa: Ministerul Finanţelor

Rambursarea creditului FMI, UE şi BIRD

În 2013 suma totală: 1,16 miliarde de euro

În 2015 suma totală: 1,82 miliarde de euro

Suma împrumutată în 2009: 19,95 miliarde de euro

Sursa: Guvernul României

Citiți și:

Eșecul privatizării CFR Marfă pune în pericol acordul cu FMI

Deblocarea angajărilor la stat pune în pericol acordul cu FMI

Un nou acord al României cu FMI este incert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri