Vlad Voiculescu vrea să schimbe legile electorale. Planul va demara în 1 septembrie

Data publicării:
vlad voiculescu

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat luni că de la 1 septembrie va fi demarată o campanie de stângere de semnături pentru a modifica legile electorale, în sensul dublării numărului de parlamentari aleşi în Diaspora, introducerii dreptului românilor din Diaspora de a vota pentru alegerile parlamentarele în străinătate, dar şi alegerea primarilor în două tururi, scrie news.ro.

Potrivit fostului ministru, startul campaniei va fi dat pe data de 1 septembrie şi va fi nevoie de cel puţin 100 de mii de semnături din 12 judeţe pentru ca iniţiativa să intre în procedura parlamentară.

„În momentul actual Diaspora este reprezentată de şase parlamentari. Vrem un număr egal cu al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici judeţe din România, precum Mehedinţi, Tulcea sau Covasna. Toate acele milioane de oameni din străinătate au şase reperezentanţi. Lucrul acesta este inacceptabil şi am vrea să obţinem dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora”, a declarat Vlad Voiculescu.

De asemenea, iniţiativa va viza şi acordarea dreptului românilor care nu au domicilul în străinătate să poată vota la alegerile parlamentare în ţara unde locuiesc, fără a fi nevoiţi să vină în România.

„Introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunţat la domiciliul din România, să voteze pentru parlamentarele din judeţele de unde provin şi să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din judeţele care au rămas depopulate nu îşi pot exprima dreptul de vot, constituţional, doar dacă fac mii de kilometri să vină acasă”, a mai spus Vocilescu,

Totodată, el spune că iniţiativa urmăreşte alegerea primarilor în două tururi, deoarece, „în momentul în care avem primari aleşi cu mai puţin de 20%, nu ştiu ce legitimitate ar putea să aibă acei primari”.

Pe data de 26 iunie, USR, Mişcarea România Împreună şi 24 de organizaţii civice au anunţat, într-o conferinţă de presă, o iniţiativă de modificare a legislaţiei electorale, care prevede eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi reintroducerea alegerii în două tururi a primarilor. Iniţiativa mai vizează dublarea numărului parlamentarilor aleşi în Diaspora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri