Prefectul Capitalei: Nicușor Dan manipulează şi distribuie fake news-uri. Cererea de anulare a retrocedării din IOR e la instanță

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARCUL IOR - ZONA RETROCEDATA - 16 IUN 2023
Zona retrocedată din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din București. Inquam Photos / George Călin

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, susţine, joi seară, că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, "distribuie fake news-uri", în condițiile în care cererea de retrocedare a Parcului IOR se află la instanță, cu şanse de a fi admisă. "Timpul ne va demonstra că primarul general este vehement doar în faţa presei, înainte de campania electorală. Declaraţiile de astăzi ale acestuia sunt însă jenante. Un fake news evident", a spus prefectul.

"Pe 9 octombrie, în calitate de Prefect, am depus la Tribunalul Bucureşti cererea de chemare de judecată, în contradictoriu cu Primăria Municipiului Bucureşti şi a proprietarul terenului, pentru anularea Dispoziţiilor de retrocedare a suprafeţei de aproximativ 12 ha de teren din Parcul IOR. Este vorba despre solicitarea de constatare a nulităţii absolute a Dispoziţiilor Nr. 4333/18.05.2005 şi Nr. 4334/18.05.2005 emise de către Primarul General al Municipiului Bucureşti de la acea vreme, Adriean Videanu, prin care s-a restituit în natură terenul în cauză doamnei Cocoru Maria", a transmis, joi seară, Rareş Hopincă, într-un comunicat de presă.

Acesta afirmă că a făcut acest demers pentru că a constatat lipsa de acţiune a primarului general.

"Nicuşor Dan a promis că va ataca retrocedarea, nelegală, în instanţă, dar, în fapt, nu a făcut niciun demers. Prin acţiunea formulată i-am dat ocazia să susţină şi în instanţă ceea ce susţine public, adică revenirea parcului în proprietatea municipalităţii. Timpul ne va demonstra că primarul general este vehement doar în faţa presei, înainte de campania electorală. Declaraţiile de astăzi ale acestuia sunt însă jenante. Un fake news evident, care nu are ce căuta la pupitrul unei instituţii serioase", susţine prefectul municipiului Bucureşti.

Rareş Hopincă afirmă că Tribunalul Bucureşti este instanţa competentă, iar cererea pe care a depus-o se va judeca acolo.

"Modul în care este organizat Tribunalul, pe secţii, este o chestiune internă, administrativă, care nu poate afecta judecarea dosarului. În administraţia publică, două dintre cele mai importante valori sunt responsabilitatea şi asumarea. În cazul în care instanţa va constata că amenda anunţată de primar în urmă cu două săptămâni este fantasmagorică şi nu are temei legal, eventualele despăgubiri ar trebui să fie plătite de persoana fizică Nicuşor Dan, nu de toţi bucureştenii, a mai transmis prefectul.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că nici fostul primar general, Gabriela Firea, nici primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că în zona IOR a fost parc, arătând că există o decizie judecătoarească, confirmată de ÎCCJ, care spune că acolo nu e parc. El a menţionat că în această situaţie trebuie să vină altcineva şi să dovedească faptul că e parc.

Zeci de persoane, printre care și primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, au protestat, joi după-amiază, la sediul Primăriei Capitalei, solicitând ca instituţia să iniţieze o acţiune în instanţă pentru a anula decizia de retrocedare a circa 12 hectare din Parcul IOR.

"Vrem să îl sensibilizăm pe primarul general să renunţe la prietenia cu cei care fac parte din acea gaşcă, care ne-au furat, ne-au luat ilegal parcul", a afirmat Negoiţă.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri