Premierul Ludovic Orban a discutat cu Angela Merkel despre Viktor Orban

Data publicării:
convorbire prin videoconferinţă între premierul Ludovic Orban şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel
Convorbirea Orban-Merkel s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă. Foto: Guvernul României

Prim-ministrul Ludovic Orban, a discutat, în format videoconferinţă, cu cancelarul german Angela Merkel, informează Guvernul României. Premierul român a evidenţiat necesitatea „stringentă” de a ajunge la un acord privind Cadrul Financiar Multianual al UE şi Planul European de Relansare Economică, în contextul în care premierul ungar, Viktor Orban, şi cel polonez, Mateusz Morawiecki au anunţat că îşi vor menţine decizia de a bloca bugetul UE.

„Premierul român a evidențiat necesitatea stringentă de a ajunge la un acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Planul European de Relansare Economică, care să permită mobilizarea cât mai rapidă a fondurilor europene. A afirmat sprijinul României pentru o soluție echilibrată, constructivă și acceptabilă pentru toate statele membre, în folosul cetățenilor și companiilor europene”, se arată în comunicatul Guvernului României.

convorbire prin videoconferinţă între premierul Ludovic Orban şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel
Foto: Guvernul României

De asemenea, „prim-ministrul Ludovic Orban a evocat nivelul excelent al relației bilaterale și natura strategică a acesteia și a subliniat interesul major al României pentru aprofundarea cooperării româno-germane, cu precădere pe dimensiunea economică. Germania este cel mai important partener economic al României, iar investițiile și expertiza germană vor continua, fără îndoială, să aibă o contribuție-cheie la dezvoltarea țării noastre”, se mai arată în comunicat.

România îşi doreşte aderarea „în cel mai scurt timp” la spaţiul Schengen

Şeful Executivului s-a referit, de asemenea, la „calitatea deosebită a relațiilor interumane” dintre România și Germania, facilitate de prezența și contribuția minorității germane din România la cultura, economia și politica românească, respectiv de existența, pe teritoriul Germaniei, a unei numeroase comunități românești.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul român a reiterat, de asemenea, importanța deosebită acordată de țara noastră aderării la spațiul Schengen. România îndeplinește deja criteriile tehnice în acest sens, iar o decizie favorabilă, în cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul țării noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum și contribuția sa substanțială la succesul proiectului european.

Prim-ministrul României a mai evidențiat candidatura României pentru găzduirea sediului viitorului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică și a accentuat argumentele solide ale țării noastre în susținerea acesteia.

Cei doi înalți oficiali au realizat și un schimb de vederi cu privire la evoluțiile din vecinătatea estică și sudică a României, cu accent asupra situației post-electorale din Republica Moldova. Rezultatele recentului scrutin prezidențial din Republica Moldova confirmă voința cetățenilor pentru un parcurs democratic, racordat la standardele și valorile europene şi au convenit, în acest context, asupra importanței menținerii sprijinului, inclusiv la nivel european, pentru procesul de reformă democratică din Republica Moldova.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri