Raed Arafat: Dacă cineva vede o chestie care arată ca o tornadă, să nu meargă spre ea

Data actualizării: Data publicării:
tornada drajna calarasi

A fost emisă o primă avertizare meteo „cu aspect tornadic”, în județele Ialomița și Călărași. În plus, se vor semnala grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale (detalii aici). Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Rad Arafat, a sfătuit oamenii din aceste zone să se adăpostească și să nu se îndrepte spre posibila tornadă ce s-ar putea forma.

Raed Arafat a precizat că în aplicația DSU „au apărut toate codurile portocalii și inclusiv codul roșu”.

Sistemul RO-ALERT a fost activat și au fost transmise mesajele. Din acest punct de vedere populația este avertizată, pe lângă avertăzările care vin prin mass-media”, a adăugat coordonatorul DSU.

Așteptăm să vedem care vor fi efectele. Rugămintea către populație este să se adăpostească, să evite să iasă din casă. Nu este un cod de lungă durată, este de aproximativ de o oră. Dacă cineva vede o chestie care arată ca o tornadă să nu meargă spre ea. Și cum am zis și altă dată, centura în mașină trebuie pusă. În cazul că mașina se răstoarnă, persoana să fie protejată. Să urmărească indicațiile date de autorități”, a mai spus Raed Arafat.

El a mai spus că inspectoratele pentru situații de urgență sunt pregătite. „Dacă vin apeluri prin 112, vom interveni. Așteptăm să vedem efectele, că nu putem să le anticipăm”, a punctat el.

O tornadă s-a produs, marţi, în judeţul Călăraşi, un autocar cu 40 de persoane la bord fiind aruncat de pe şosea, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.

Citește și VIDEO | Momentul când tornada răstoarnă autocarul. Imagini din interior și ce îi strigau pasagerii șoferului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri