Rafila, despre „azilele groazei”: Abaterile constatate în aceste centre erau minore. De multe ori controlăm hârtii

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătații, Alexandru Rafila, face declarații de presă la sediul Ministerului Sănătății din București pe 8 martie 2022.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că ​Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat după dezvăluirile șocante privind „azilele groazei”, a constatat „abateri minore” la aceste cămine. Rafila a adăugat că legislația ar trebui modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, „se controlează hârtii”.

„În acest moment, din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control. Ne interesează ce s-a întâmplat la aceste 3 centre din Ilfov care constituie subiectul unei anchete penale. În lunile ianuarie - februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore. Se referă doar la modul de depozitare a aşternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme. Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Oricum se afla pe un post interimar. Noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al DSP Ilfov. Sunt situaţii de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie pe bucata ei", a spus Rafila.

El a afirmat că de multe ori sunt verificate hârtii, nu ceea ce se întâmplă în realitate în centre.

„De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre.  Trebuie să existe discuţii cu pacienţii şi discuţii cu medicii care oferă asistenţa medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi", a arătat ministrul.

Alexandru Rafila a mai spus că Ministerul Sănătăţii va propune modificarea legislaţiei.

„Trebuie să trecem şi în România de la verificările care au la bază documente la cele care verifică realitatea faptică şi atunci cu siguranţă putem să avem speranţă de progres în acest domeniu", a adăugat ministrul Rafila.

De asemenea, Rafila spune că se gândește la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie: „Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”.

Astfel de secții exterioare ar putea fi funcționale în a doua jumătate a acestui an, susține Rafila.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri