Exclusiv Răspunsul NATO la mutarea de arme nucleare rusești în Belarus. Geoană: Nu vrem să escaladăm un război și așa dificil și sângeros

Data publicării:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vorbeşte la o întâlnire informală a miniştrilor de externe din statele NATO, la Berlin, pe 15 mai 2022.
Mircea Geoană a condamnat decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale. Foto: Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre felul în care reacționează Alianța la decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare pe teritoriul Belarusului, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24. Geoană a spus că NATO condamnă acțiunea Rusiei și că Alianța va rămâne prudentă, fără să intre „în acest joc al escaladării retorice”. „Suntem o organizație extrem de puternică din punct de vedere militar, dar cuvântul-cheie este reponsabilitatea și dorința de a nu escalada un razboi care și așa este suficient de sângeros”, a spus Geoană.

„Noi, evident, condamnăm acest lucru. L-am facut și noi, ca alianță, l-au făcut și principalii noștir aliați,  Statele Unite, principala putere nucleară din Alianță, dar nu constatăm, deocamdată, mișcări concrete din partea Rusiei, din punct de vedere operațional și militar și, evident, NATO continuă să fie foarte prudentă. Încercam să nu intrăm în acest joc al escaladării retorice pe care Rusia ni-l propune. Nu facem asta pentru că suntem așezați, responsabili și odată cu puterea nucleara pe care Alianța o are, derivă și responsabilitatea de a fi cumpăniți în tot ceea ce facem.

Nu putem anticipa deciziile concrete, dacă este vorba despre o escaladare retorică sau încercarea de a merge mai departe din punctul de vedere al prezenței nucleare tactice rusești în Belarus. Vreau ca toată lumea să știe că Alianta este extrem de vigilentă.

Suntem o organizație extrem de puternică din punct de vedere militar, dar cuvântul de ordine este reponsabilitate și dorința de a nu escalada un război și așa foarte dificil și foarte sângeros.

Public vorbind, reacția este una foarte cumpănita: condamnăm, ceea ce este absolut firesc, dar nu luăm măsuri de creștere a vigilenței noastre în spațiul nuclear. Avem planificare nucleară, suntem o alianță nucleară, știe toata lumea.

Cu cât ajutăm Ucraina mai mult și mai solid acum, cu atât șansele ca Putin să schimbe calculul care l-a mânat în acest război să se modifice. De aceea, este foarte important ca aceste câteva luni, următoarele șase luni vor fi extrem de importante, poate nu decisive, dar vor arăta o anumită dinamică a acestui razboi și care să sperăm va conduce cu succes Ucraina pe terenul de luptă către o modificare a condițiilor politice care, eventual, ar putea permite o soluție.

Această perioada are un anumit nivel de agresivitate suplimentară și, în clipa de față, putem constata, lucrăm cu UE, G7, ca în acest moment Rusia folosește întregul arsenal de atacuri hibride: de la atacuri cibernetice, la dezinformare, la anumite cazuri de finanțare de curente politice din anumite țări. Sunt foarte multe elemente pe care le avem în atenție și le împărtășim cu aliații”, a spus Mircea Geoană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...