Sari la conținut

Reacția MAE la avertismentele Comisiei Europene

Raportul de ţară publicat de Comisia Europeană confirmă avansul înregistrat în 2017 de economia României, tendinţa de consolidare a investiţiilor publice şi îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii, arată Ministerul Afacerilor Externe. MAE nu face însă nicio referire la remarcile despre riscurile privind independenţa judiciară şi legislaţia anticorupţie.

STEAGURI BELGIA UE - GettyImages-517041006

Foto: Guliver/GettyImages

MAE mai precizează că România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care Raportul de ţară 2018, dat publicităţii miercuri, nu conţine un bilanţ aprofundat („in-depth review“). Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanţuri aprofundate pentru 12 state membre şi anume Bulgaria, Croaţia, Cipru, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia.

Rolul analizei anuale realizate de către Comisia Europeană este de a evidenţia provocările cu care se confruntă statele membre în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare, dar Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creşterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii sau tendinţa de consolidare a investiţiilor publice, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

MAE mai spune că, referitor la atingerea obiectivelor naţionale ale Strategiei „Europa 2020“, conform Raportului, România înregistrează performanţe bune în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile şi învăţământul terţiar, aceşti indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea ţintelor stabilite. De asemenea, obiectivul naţional privind reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins.

Ministerul de Externe nu face alte aprecieri faţă de remarcile din raport.

Comisia Europeană precizează, în raportul de ţară privind România publicat miercuri, că ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense.

„Ireversibilitatea progresului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol. Rezultatele bune şi continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele în curs ale legilor justiţiei riscă să dăuneze independenţei judiciare şi să anuleze progresele realizate în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal privind combaterea infracţiunilor de corupţie continuă să fie suspuse unei presiuni intense”, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Potrivit raportului, corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru a face afaceri, provocările cele mai mari ale mediului de afaceri fiind corupţia şi problemele de guvernanţă în sectorul public.

De asemenea, absenţa reformelor structurale şi a consolidării fiscale ar putea duce la o aterizare forţată a economiei României, în condiţiile în care creşterea puternică de anul trecut a fost determinată în principal de consum, iar investiţiile au rămas la un nivel scăzut, potrivit raportului de ţară publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).

Pe aceeași temă