Reportaj. Viața în Parisul Olteniei: Oamenii se feresc de vaccin și se protejează de COVID cu ceapă

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
paris oltenia digi24
În cătunul Paris, din Măgura-Optași, județul Olt, pandemia n-a schimbat obiceiurile oamenilor. Foto: Digi24

Parisul franțuzesc se pregătește de carantină, Parisul oltenesc - de sapă și treburile câmpului. În cătunul Paris, din Măgura-Optași, județul Olt, pandemia n-a schimbat obiceiurile oamenilor. Parizienii locului își sapă liniștiți grădinile, cresc animale, se feresc de COVID cu ceapă și nu se grăbesc să se vaccineze.

Câteva fiare sudate în forma turnului Eiffel marchează, probabil, cel mai patriarhal loc dintre Slatina și Pitești: cătunul Paris, comuna Măgura – Optași. Un loc unde traiul rămâne mereu același, indiferent de molimele și de calendarele pământului. Aici, la marginea Olteniei, mărunta comunitate pariziană nu-i interesată de indicii pandemici și nici de bilanțul COVID.

-Pandemie la Paris!

-Aici nu e! Aici nu este! Noi stăm în București, dar sunt de două săptămâni aici și simt că m-am aerisit aici. Fără mască, fără... Acolo cu mască, cu astea...

-Am mai purtat și eu mască, ăstea, dar...

-Dar v-ați lăsat!

-Dacă nu se simte nimic, așa... Nu m-am simțit bolnav, așa ceva... Nicio problemă!

-La noi n-a venit până acum să ne spună ca să ne vaccinăm!

-Eu n-am crezut, mami, în virus, și nici nu cred! Pentru că ne îndepărtează de biserică, de credință...

-V-ați vaccinat?

-Nu!

-Vă vaccinați?

-După ce spun la televizor, aproape că aș renunța să mai mă vaccinez. Aici nu e atâta zarvă, pentru că și atmosfera și aerul, altă problemă.

George e născut în Paris, crescut în Paris. L-am găsit la sapă. Și el... tot coronasceptic.

-Ia spuneți-mi dumneavoastră, mie, dacă Zeneca ăla prezintă garanție!? Prin muncă fizică nu te mai îmbolnăvești de Coronavirus! Când mănânc o ceapă, merge lux!

-Scăpați de Coronavirus cu ceapă!?

-Păi dar cum? Păi asta s-a făcut de când era bunicu! Mai bună decât vaccinul ăstora. Să și-l facă ei! Că eu nu mi-l fac! Eu mănânc urzici, ștevie, sap și n-am nici pe dracu!

Pe parizianul George nu-l stresează virusul și nici restricțiile sale. Gropile și caldarâmul de la poartă sunt problemele lui. Și lipsa apei și-a canalizării...

-Cum să meargă lumea pe aici, din gaură în gaură? Le numărăm. Uitați, pe aici e băgată conducta de apă. Dar apă în Paris nu se vede!

În vremea conversației apare primarul Parisului rustic. Marin Scurtu îl cheamă și e artizanul celor opt ași montați cu tâlc la intrarea-n comună.

-Fă, mă, găurile! Am mască!

-Măi, dă-te, te rog frumos. Îți fac și găurile. Uite, acum vine asfaltul. D-aia am fost. Am măsurat cât trebuie pe aici.

-Hai, mă, faceți! Că ieri ați trecut și nu mi-ați făcut nicio gaură! Să mi le astupați și mie cu piatră!

-Da, le facem!

Apropos: primarul Parisului oltenesc s-a vaccinat în comuna fostului cârmaci comunist. La Scornicești. Și are un mesaj pentru scepticii care protestează cu vorba ori cu piatra.

Marin Scurtu, primar Măgura – Optași: Să lase medicina și autoritățile să-și facă treaba! Nu poți să spui bă... fără mască, fără mască, fără mască! Cum fără mască?

La finalul poveștii din cătun. vă arătăm „Sena” locală: Vedea se numește. E plină de mizerie și de PET-uri. Semn că și Parisul oltenesc este vasal năravului balcanic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri