Reprezentantul României la NATO: Reuniunea ministerială de la București confirmă rolul României în actualul context de securitate

Data publicării:
Drapelul NATO.
Steagul NATO. Foto: Profimedia

Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale NATO, pe care România o va găzdui în 29 şi 30 noiembrie, confirmă rolul ţării noastre în actualul context de securitate şi reflectă interesul pe care NATO şi aliaţii îl au faţă de regiunea noastră, dar în acelaşi timp arată şi sprijinul constant al României faţă de Ucraina, spune reprezentantul Permanent al României la NATO, Dan Neculăescu.

„Aş dori să subliniez trei aspecte principale. În primul rând, faptul că România găzduieşte o reuniune a miniştrilor de externe din NATO, la finalul lunii noiembrie, confirmă rolul nostru în regiune şi importanţa pe care România o are în special în actualul context de securitate la nivel euro-atlantic. Asta este cert. În al doilea rând, găzduirea de către România a Ministerialei arată interesul pe care Aliaţii şi NATO îl au faţă de regiunea noastră”, a spus Neculăescu, citat de Agerpres.

„Ştiţi foarte bine că România a fost interesată constant de promovarea securităţii în regiunea Mării Negre şi faptul că această reuniune ministerială este organizată la noi arată interesul Aliaţilor şi al NATO faţă de această regiune. Este extrem de important în actualul context de securitate foarte fragil, generat de invazia Rusiei împotriva Ucrainei”, a explicat el.

„Al treilea element este acela că România a fost de la început un susţinător al integrităţii teritoriale şi al suveranităţii Ucrainei, lucru recunoscut de către toţi Aliaţii, iar faptul că această reuniune are loc în România evidenţiază inclusiv acest sprijin pe care România îl acordă Ucrainei”, a mai spus ambasadorul român.

Reuniunea de la Bucureşti a miniştrilor de externe din NATO - prima de acest fel organizată în România - are o importanţă aparte ca bornă între Summitul de la Madrid şi viitorul Summit de la Vilnius.

„În consecinţă, deciziile pe care le aşteptăm la această Ministerială şi care în prezent se discută la nivelul Alianţei sunt foarte importante pe tot acest drum de transformare a NATO, de creştere a securităţii flancului estic şi de adaptare la noile realităţi de securitate, în care Rusia este cel mai important risc de securitate la adresa NATO şi a securităţii euroatlantice”, a explicat diplomatul român.

În opinia sa, reuniunea de la Bucureşti din 29-30 noiembrie va contribui la creşterea profilului României în NATO. Ţara noastră, care s-a dovedit a fi un aliat extrem de responsabil şi capabil, a găzduit un summit în 2008, o reuniune a miniştrilor apărării şi o reuniune a şefilor Comitetului Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianţei.

Reuniunea miniştrilor de externe din 29/30 noiembrie este prima de acest fel organizată în Romania. Ea va cuprinde patru sesiuni referitoare la punerea în aplicare a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

La reuniune au fost invitate şi Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri