România miroase a cozonaci. Peste 7,5 milioane vor fi gata până la Crăciun. Câți vor fi trimiși peste hotare

Data publicării:
cozonac
Aproape 6 milioane de cozonaci vor fi copți de patiserii din România, doar pentru masa de Paște. Foto: Inquam/Octav Ganea

Patiseriile din țară lucrează la foc continuu, mai ales că oferta de cozonaci din acest an o depășește cu mult pe cea de anul trecut. Peste 7,5 milioane de cozonaci vor fi frământați, copți și ambalați, iar cel puțin două milioane vor fi trimiși în țările în care există comunități mari de români, a anunțat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, potrivit Agerpres.

Oferta de cozonaci va depăşi 7,5 milioane în acest an, chiar dacă preţurile vor fi mai mari decât anul trecut. Există și un sortiment nou, cozonacul "Hohoho" cu o umplutură deosebită.

"Oferta de cozonaci este mai mare anul acesta, cred că depăşim 7,5 milioane, dar vestea cea mai bună este că avem o cerere mare la export şi sper că vom livra două milioane de cozonaci, în special în ţările unde există comunităţi mari de români. Preţul cozonacilor este între 10 şi 50-60 de lei pe kilogram la cofetării, dar la noi, în industrie, preţurile sunt mai moderate. Vreau să vă spun că ne-am îmbunătăţit gama sortimentală cu tot felul de umpluturi. Am scos şi un cozonac - Hohoho - care are umplutură cu nuci, mere şi stafide sau cu cremă de ciocolată şi rom. Avem umpluturi cu portocală şi rahat, nucă şi stafide. Ne-am pliat pe gustul consumatorilor", a declarat Aurel Popescu.

Prețurile au crescut atât la pâine cât și la cozonaci.

"La cozonaci cu mai puţin, pentru că nu poţi să ai aşa o creştere, deşi este incredibil ca pe o pungă în care bagi cozonacul să dai 50 de bani faţă de 5 bani cât era până acum. Nu ştiu, dar unii cred că profită de situaţia asta în care ne aflăm şi hai să mărim, să mărim, să mărim. În fiecare săptămână se măreşte ceva. Noi o să fim obligaţi să punem punga în preţul pâinii. Nu avem altă soluţie, cum se procedează şi la supermarketuri. Ţi-ai luat pungă, plăteşti", a explicat el.

În ceea ce priveşte preţul pâinii, acesta s-a stabilizat, iar în perioada sărbătorilor de iarnă va rămâne nemodificat, însă raportat la perioada noiembrie-decembrie 2021 este mai mare cu peste 20%, a mai spus Aurel Popescu.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri