Exclusiv România ține Austria la ușa NATO. Rareș Bogdan: E singura soluție. 9 luni am căutat soluții diplomatice, acum trebuie să schimbăm jocul

Data actualizării: Data publicării:
RARES BOGDAN
Europarlamentarul Rareș Bogdan. Foto: Inquam Photos / George Călin

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a afirmat duminică seara la Digi24 că decizia României de a bloca participarea Austriei la reuniunile NATO „este singura soluție în acest moment”. Potrivit liberalului, după nouă luni în care țara noastră a încercat toate formulele diplomatice pentru a convinge guvernul de la Viena să nu se mai opună aderării României la Schengen, a venit vremea „să se tragă un semnal” și să se treacă la metode mai puțin diplomatice.

Rareș Bogdan: Este singura soluțe în acest moment. România a încercat timp de 9 luni, după momentul 8 decembrie, să caute toate formulele diplomatice și va continua să facă asta, dar trebuie să se tragă și un semnal.

Atât timp cât președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European, șase rezoluții, dintre care ultima votată cum rar se vede o rezoluție în Parlamentul European cu privire la intrarea României în Schengen ... Sunt semnale clare. Dacă semnalele trimise de toate cancelariile europene și nu numai către cancelarul Nehammer și guvernul de la Viena nu au evut efect, România trebuie să caute toate formulele pentru a-și atinge obiectivul.

Vorbim despre două chestiuni importante: latura financiar-economică și latura ce ține de respectul de sine al românilor și de efectul pe care eșecul Schengen l-a avut în societatea românească și în reacțiile românilor vis-a-vis de Europa.

În acest moment, subiectul Schengen nu mai este un subiect ce ține doar de România și de un eșec al unui guvern sau al unei puteri. Ține de o fragilizare a construcției europene, o chestiune ce ar putea afecta extrem de grav, din perspectiva alegerilor europarlamentare și a jocului politic de anul viitor.

„În 9 luni, România a ajuns la euroscepticism”

Rareș Bogdan: Pe 8 decembrie s-au întâmplat două lucruri extrem de grave. Timp de 15 ani, România a fost țara cu poporul cel mai eurooptimist, alături de alte două țări, deci a fost permanent în top 3 din 28, respectiv 29 de țări când era și Marea Britanie. Aveam toate motivele să fim și le avem în continuare. Cu toate acestea, toată dezvoltarea din bani europeni pălește în fața unei chestiuni care a creat o emoție colectivă și a făcut dintr-o națiune de eurooptimiști, o națiune de eurosceptici.

Din cauza acestei situații pe care am prezentat-o pe scurt, clar că România trebuie să găsească soluții diferite de calea diplomatică, pe care să le utilizeze pentru a încerca să convingă Austria să își schimbe atitudinea.

Opinia publică austriacă, respectiv marile instuții media din Austria, sunt împotriva felului în care joacă cancelarul Nehammer. Propriul partid nu are susținerea neaparată a șefului delegației parlamentarilor austrieci, sau o parte dintre leadership-ul partidului.

În momentul ăsta, România trebuie să își diversifice modalitățile de joc extern. Ceea ce face delegația noastră la NATO este foarte bine, pentru că este un semnal tras. Asta înseamnă că vor urma presiuni ale oficialilor NATO, ale oficialilor americani, britanici și europeni pe cancelaria de la Viena. În afara de asta, trebuie uzat de diplomația economică. Când ai o țară care are nu mai puțin de 7% din PIB provenit din afaceri prezente în România, ele nu trebuie blocate, trebuie făcut parteneriat.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri