Video&Foto România trimite ajutoare în Libia, prima din cele 6 aeronave militare a decolat. Arafat: "E una din cele mai mari catastrofe mondiale"

Data actualizării: Data publicării:
aeronava militara cu ajutoare pentru libia
România trimite ajutoare în Libia, prima din cele 6 aeronave militare a decolat. FOTO: Facebook DSU

România trimite ajutoare în Libia, țară afectată de inundații devastatoare. O aeronavă militară, încărcată cu zeci de tone de ajutoare, a decolat sâmbătă din București și va ajunge în curând în Libia. Este o situație fără precedent, este una din cele mai mari catastrofe mondiale care s-au întâmplat în ultima perioadă, a declarat la Digi24 șeful DSU, Raed Arafat.

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat, sâmbătă dimineaţă, de pe Baza 90 Transport Aerian "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu", cu destinaţia Benghazi, Libia. Aeronava transportă prima tranşă din ajutoarele pe care România le trimite către această ţară afectată de inundaţii catastrofale.

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat că Forţele Aeriene vor trimite șase aeronave în Libia, care vor transporta 55 de tone de bunuri, constând în produse alimentare şi articole pentru adăpostire. Zborurile se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de urgenţă 32/2023. 

România trimite ajutoare în Libia, prima din cele 6 aeronave militare a decolat. FOTO: Facebook DSU
România trimite ajutoare în Libia, prima din cele 6 aeronave militare a decolat. FOTO: Facebook DSU

Având în vedere dezastrul natural cauzat de furtuna mediteraneeană ”Daniel”, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în data de 15 septembrie 2023, a decis trimiterea de ajutoare constând în alimente neperisabile, apă minerală şi plată, 200 de corturi, 800 de saci de dormit, dar şi paturi, saltele, pături, cearşafuri, perne şi feţe de perne.

"În Libia situația e extrem de gravă, ieri cifrele arătau 11.000 de decedați, peste 12.000 de dispăruți. S-au rupt două baraje care au dus la această catastrofă majoră.

Cu acest număr mare de decedați și persoane dispărute care probabil ulterior vor fi declarate decedate, este o situație fără precedent. Este una din cele mai mari catastrofe mondiale care s-au întâmplat în ultima perioadă.

Vor mai fi și alte ajutoare, depinde ce aeronave folosim. În acest moment, primele șase avioane vor pleca de la Ministerul Apărării și vor duce o parte importantă din cantitatea care e donată", a declarat Raed Arafat.

Citește și: FOTO&VIDEO Dezastrul din Libia, văzut din satelit. Două baraje s-au rupt, iar apa a transformat totul în ruine și a dus mii de cadavre în mare 

Şeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat joi că bilanţul grav al inundaţiilor din Libia - care s-ar putea ridica la 20.000 de morţi - ar fi putut fi evitat dacă această ţară divizată de război ar fi avut un serviciu meteorologic funcţional capabil să emită avertismente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte grupuri de ajutorare au cerut vineri autorităţilor din Libia să înceteze să mai bage victimele inundaţiilor în gropi comune, după ce un raport al ONU a arătat că peste 1.000 de persoane au fost îngropate în acest mod de când ţara a fost lovită de inundaţii apocaliptice, în urmă cu cinci zile.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri