Bugetul Sănătății pierde 1,3 miliarde de lei din cauza ordonanței măsurilor fiscale

Data actualizării: Data publicării:
Spitalul Floreasca

Bugetul Sănătăţii va pierde în 2019 aproximativ 1,3 miliarde de lei (270 de milioane de euro). Banii proveneau din taxa pe viciu, care intrat până acum în vistieria Ministerului Sănătăţii.

Ordonanţa măsurilor fiscale adoptată vineri de Executiv prevede însă că aceşti bani vor merge din 2019 la bugetul de stat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, dădea asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că sumele vor fi tranferate apoi la Sănătate, însă nu există nicio garanţie că acest lucru se va şi întâmpla.

Taxa pe viciu, aplicată băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, a fost introdusă în anul 2006, fiind gândită special pentru a finanța cheltuielile din sănătate.

Contactată de HotNews.ro, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele acestei măsuri.

Potrivit sursei citate, 270 de milioane de euro înseamnă, spre exemplu, de 17 ori mai mult decât costă primul spital de oncologie pediatrică din România, construit în curtea spitalului Marie Curie din București de ONG-ul Dăruiește Viață, din donații și sponsorizări.

Citește și

Banii necheltuiți din Sănătate vor fi „confiscați” de Guvern

PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanța taxelor

Teodorovici: Sincer, nu cred că vor fi retrageri de companii străine din România

Vâlcov a anunțat „pedepsele” pentru „comportament incorect”. Principalele măsuri „anti-lăcomie”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri