Când este indicată investigația PET-CT?

Data actualizării: Data publicării:
PET-CT SANADOR Articol sustinut de SANADOR

Investigația PET-CT este o metodă imagistică de medicină nucleară de înaltă performanță, care realizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT). Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt superioare celorlalte investigații imagistice convenționale, deoarece prin fuzionarea imaginilor PET cu cele CT se realizează o adevărată hartă a activității metabolice dublată de harta anatomică a regiunii examinate.

Principala indicație pentru PET-CT o au pacienții oncologici. Prin intermediul PET-CT se pot diagnostica numeroase afecțiuni oncologice: cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul esofagian, cancerul colorectal, cancerul de pancreas, cancerele din sfera ginecologică. Față de metodele imagistice convenționale, PET-CT crește precizia diagnosticului, ajutând astfel și la alegerea conduitei terapeutice țintite. Principalul avantaj al acestei investigații este că îmbină datele legate de diagnosticarea metabolică și morfologică, realizând stadializarea (sau, după caz, restadializarea după tratament) într-o singură examinare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pentru patologia oncologică, investigația PET-CT este indicată pentru toate etapele de diagnostic și tratament: diagnosticare, stadializare, caracterizarea tumorii, evaluarea răspunsului la tratament, restadializare și supraveghere pe termen lung.

Pe lângă aceste indicații, PET-CT poate aduce informații valoroase în sindroamele febrile cu origine necunoscută, boli reumatologice, dar și în afecțiuni neurologice ca epilepsia sau demența.

La Centrul Oncologic SANADOR, examinarea PET-CT se realizează cu tehnologia de înaltă performanță de care dispune echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Cu ajutorul tehnologiilor avansate, se poate clarifica rapid prezența unei tumori, se realizează precis localizarea și stadializarea tumorii și se stabilește prezența de metastaze. Avantajele efectuării PET-CT au impact major asupra confortului pacientului: siguranța de a obține un diagnostic complet printr-o singură scanare, expunerea la doze scăzute de iradiere, precum și eliminarea substanței radioactive utilizate într-un interval scurt de timp.

Cum se efectuează PET-CT? Investigația folosește radiotrasori care se injectează intravenos și funcționează ca analogi ai glucozei. Întrucât celulele tumorale au foarte frecvent un metabolism ridicat, ele consumă mai multă glucoză în comparație cu celulele sănătoase. Astfel, atunci când investigația PET-CT evidențiază acumularea crescută de radiotrasor, adică zonele cu metabolism glucidic crescut, se constituie într-o indicație valoroasă și de înaltă precizie a localizării celulelor tumorale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri