Video Ce arată primele studii despre efectele Omicron. Epidemiolog: Niciun virus nu are „interesul” să-și omoare gazda unde supraviețuiește

Data actualizării: Data publicării:
concept grafic cu un coronavirus avand pe fundal o seringă cu vaccin
Varianta Omicron este considerată mult mai contagioasă. Foto: Profimedia Images

Primele studii despre efectele tulpinii sud-africane a SARS-CoV-2 confirmă că mutațiile o fac mult mai contagioasă. Pe de altă parte, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, dar și că vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19. Concluziile le aparțin specialiștilor din Africa de Sud care au studiat cazurile înregistrate în a doua jumătate a lunii noiembrie, când infectările au explodat în regiunea capitalei administrative Pretoria.

O primă analiză a vizat pacienții internați într-un spital, confirmați cu SARS-COV2, în perioada 14-29 noiembrie. Au fost 166 de pacienți în total, din care doar 20 la sută aveau peste 50 de ani.

S-a constatat că 1 din 5 infectări a fost la copii sub 9 ani, iar cele mai multe, aproape 30 la sută, la pacienți tineri, activi, între 30 și 39 de ani. Asta arată, spun specialiștii, că noua tulpină este mult mai transmisibilă în raport cu cele care au circulat până acum.

Oamenii de știință s-au uitat și la efecte, iar analiza celor 166 de cazuri arată că aproape 70 la sută au fost depistate întâmplător - pacienți asimptomatici, care au venit la spital cu alte probleme medicale.

Și rata de deces pare a fi mult mai mică față de valurile anterioare - 6,6 la sută din pacienții ajunși în spital au murit, față de 23 la sută în valurile precedente.

Specialiștii spun însă că, în perioada următoare, datele s-ar putea schimba, pentru că va fi urmărită evoluția pacienților pe perioade mai lungi de 14 zile.

Cert este că noua tulpină Omicron se răspândește cu rapiditate, în numai 5 zile. Între 29 noiembrie și 3 decembrie, numărul de infectări în regiunea capitalei administrative a Africii de Sud s-a triplat.

Vestea bună, dar care mai are nevoie de confirmări, e că sunt indicii că actualele vaccinuri sunt eficiente pentru a combate formele grave de boală. Din 42 de pacienți internați într-un singur spital, 70 la sută nu aveau nevoie de suport de oxigen, inclusiv toți cei 24 de pacienți vaccinați care erau internați cu alte probleme, dar care au fost depistați pozitivi la testul PCR.

Profilul pacientului infectat cu Omicron

Vârsta:

  • 20%  - vârsta peste 50 de ani
  • 19%  - copii 0-9 ani
  • 28% - vârsta 30-39 ani
  • 33% - celelalte grupe de vârstă

Simptome

  • 66% - asimptomatici/simptome ușoare
  • 34%  - forme medii/grave

Gravitate

Din 42 pacienți aflați la 2 decembrie într-o unitate de primiri urgențe:

  • 70% - fără suport oxigen
  • 21% - suport oxigen (pneumonie diagonisticată)
  • 9%  - ATI

Studiul a fost publicat pe site-ul Consiliului Științific Medical din Africa de Sud de directorul Departamentului SIDA-Tuberculoză.

Emilian Popovici: Ar putea fi vorba despre niște prime concluzii pozitive

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că sunt patru aspecte care au fost menționate și anterior și care converg spre niște concluzii deocamdată optimiste, dar pentru că este vorba despre studii preliminare, trebuie privite sub semnul „posibil” și „probabil”.

Astfel, în ceea ce privește transmisibilitatea, categoric este mai mare decât a ceea ce s-a văzut până acum la celelalte variante. „Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate, și de gravitate. Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că practic, avem un procent semnificativ de copii infectați, ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare datorată acestei transmisibilități foarte crescute”, a explicat luni, la Digi24, epidemiologul Emilian Popovici.

În ceea ce privește gravitatea, aici este urmărit un indicator foarte important - rata de mortalitate intraspitalicească. În ultimele două săptămâni a fost de 6,6 la sută față de 17 la sută în ultimele 18 luni. Este un aspect care ar putea indica o scădere a gravității, la care s-ar adăuga acea proporție de 70 la sută dintre pacienți, toți cu comorbidități, care nu au avut nevoie de suport de oxigen. Este posibil ca studiile care se vor efectua în continuare să confirme această modificare de gravitate. „Realitatea este că niciun virus nu are „interesul” să-i omoare pe cei pe care supraviețuiește, are interesul de a infecta cât mai mulți, pentru a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin”, spune epidemiologul Emilian Popovici.

Pe de altă parte, alunecarea infecției către vârste mai mici poate fi explicată prin rata de vaccinare. În Africa de Sud, la vârsta de peste 50 de ani sunt 57 la sută vaccinați, iar la segmentul de vârstă 18-49 sunt doar 34 la sută. Asta ne poate duce cu gândul la faptul că vaccinurile actuale își păstrează un anumit nivel de protecție și în fața variantei Omicron, ceea ce ar fi un lucru foarte bun, spune Emilian Popovici. Tot spre această concluzie ar pleda și faptul că majoritatea celor internați au fost nevaccinați. Un alt argument ar fi și faptul că la majoritatea celor vaccinați formele care au necesitat oxigen au fost extrem de puține. Sunt câteva aspecte ce ar putea duce către concluzii pozitive, dacă studiile viitoare vor confirma aceste concluzii preliminare ale studiului din Africa de Sud, a punctat Emilian Popovici.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri