Criza citostaticelor. Lipsește un medicament vital

Data actualizării: Data publicării:
Cancer Treatment Center Offers Hope For Afflicted
Foto: Guliver / GettyImages

Pacienții nu mai au de o lună un medicament foarte important în tratamentul pentru cancer. Este vorba despre Cisplatin, de care bolnavii ar trebui să beneficieze gratuit.

Cisplatin este folosit în 85% din tratamentele împotriva cancerului. Necesarul pentru o lună ar fi de peste 12.000 de fiole.

Lipsa acestui medicament a fost semnalată pe Facebook de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: „Zeci de oameni îmi scriu că CISPLATIN - un medicament esențial care se folosește de zeci de ani în tratamentul cancerului și care costă mai puțin de 100 lei/cură - nu este disponibil.

În mod normal, în fața unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: “cum am ajuns aici?”.

De data asta însă știm foarte bine și CINE și CUM (printr-o politică de prețuri tembelă și prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esențiale introduse de mine în legislație în 2016) ne-a adus aici.

Poate îi întreabă cineva totuși pe domnii de la PSD și DE CE au făcut-o? De ce au lasăt oamenii fără medicamente?

Până una-alta... cât PSD-ALDE se bate cu justiția și cu statele paralele din mintea lor, noi ceilalți ne putem ajuta unii pe alții așa:

1. Dacă știți pe cineva care zboară de la Viena la București, scrieți-mi un comment aici;

2. Dacă sunteți medic oncolog sau pacient și aveți nevoie de un medicament, scrieți la www.medicamente-lipsa.ro - Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să răspundă; Puteți de asemenea nota aici sau îmi puteți scrie în privat”, a scris el.

„Situația e cauzată de eliminarea listei medicamentelor esențiale. În 2016 am stabilit un mecanism de preț separat pentru medicamentele esențiale. Statul impune un preț pentru toate medicamentele. Problema e că dacă impunem un preț prea mic, medicamentele cele mai ieftine, unde profitul e mic, dispar. Trebuie să oferim un preț decent ca să nu dispară. Pentru asta am introdus lista, care a fost eliminată în 2017. Nu știm de ce. Ce a făcut Bodog a fost să reducă brusc prețurile pentru medicamentele ieftine, ceea ce a dus la dispariția lor”, a spus Vlad Voiculescu la Digi24.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, a explicat că lipsa acestui medicament a început să se facă simțită în urmă cu câteva luni, dar acum s-a acutizat.

„Au mai fost stocuri pe ici, pe colo, care s-au epuizat și în acest moment pacienții noștri aleagră disperați să își procure medicamentele de pe piețele din țările vecine - Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar cei ce nu își permit renunță la tratament, renunță la viață”, a spus Irimia la Digi24.

„Buba este la Guvern. Dde ani de zile nu se face nimic, sistemul de sănătate e în comă, iar oncologia, Cenușăreasa sistemului de sănătate, e și ea în comă”, a adăugat el.

Cezar Irimia spune că a semnalat autorităților dispariția medicamentului din spitale.

„Avem tone de memorii depuse la Ministerul Sănătăţii, am semnalat punctual dispariţia medicamentelor”, a spus el.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri