„Gest umanitar suprem”. Povestea unui tânăr de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală, care va salva 3 vieți

Data publicării:
transplant
Un tânăr de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală, va salva 3 vieți. Foto: Digi24

Tragedia unei familii aduce speranță și bucurie în altele. Un tânăr de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Județean din Timișoara va salva alte vieți după ce familia a acceptat să i se doneze organele. Operația de prelevare a avut loc astazi la prânz, la Spitalul Judetean. Echipe medicale din Cluj și București au venit să preleveze rinichii și ficatul.

Tânărul de 37 de ani era căsătorit și era tatăl a doi copii. La mijlocul lunii iulie a suferit un infarct, iar starea lui de sănătate s-a înrăutățit începând de ieri, când a intrat în moarte cerebrală.

Giorgiana Boboutanu, medic coordonator transplant, Spitalul Județean Timișoara: Familia și-a dat acceptul ca un gest umanitar suprem, l-aș putea numi. O prelevare poate să salveze până la 4 vieți. Se va preleva rinichiul care va ajunge la Cluj și ficatul care va ajunge la echipa de la București.

La București, au fost identificați deja pacienții care vor primi organele prelevate.

Andrei Tomuta, medic specialist, Institutul de Urologie Cluj-Napoca: În momentul de față, colegii de la Cluj realizează teste în vederea primitorilor de grefe renale. Când vom ajunge, se vor ști. Momentan nu se știe.

Genady Vatachki, chirurg specialist, Institutul Clinic Fundeni: Ficatul prelevat de la acest donator va ajunge la un pacient de 40 de ani cu ciroză în urma unei corangite sclerozate. Îi va da o nouă șansă la viață și suntem profund recunoscători familiei care a fost de acord cu donarea.

Ficatul donatorului va fi împărțit și va ajunge și la un alt pacient din Capitală.

Operația de prelevare de organe a durat aproximativ 4 ore iar la final, echipele au plecat cu avioanele spre București, respectiv Cluj-Napoca.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri