Gestul unei familii care a salvat cinci vieți. La Spitalul Sfânta Maria s-a realizat al treilea transplant de plămâni

Data publicării:
spitalul sfanta maria

Cinci vieţi au fost salvate de familia unui tânăr de 21 ani, pe care medicii nu l-au mai putut ţine în viaţă. Îndureraţi, oamenii şi-au dat acordul pentru ca inima, rinichii, ficatul şi plămânii să fie donate. O generozitate care se vede tot mai rar în România - numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar ţara noastră nu îndeplineşte condiţiile ca să fie inclusă în programul Eurotransplant.

„Sunt atâţia oameni care aşteaptă viaţă”, spune Andrei Mureșan medic primar.

Imediat ce familia tânărului de 21 de ani şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor, a început o luptă contracronometru pentru a salva cinci vieţi. Plămânii şi ficatul au ajuns în Bucureşti, iar inima şi rinichii la Cluj.

Transplantul hepatic a avut loc la Institutul Clinic Fundeni. Pacientul are 32 de ani şi suferea de ciroză.

Operaţia a început în cursul serii de ieri, după 18.30 s a terminat in cursul noptii, evolutia este buna. El aştepta de un an de zile”, spune Irinel Popescu, șef Program de Transplant Hepatic.

E, totuşi, un caz cu final fericit, pentru că numărul donatorilor a scăzut constant, în ultimii ani. Doar 42 de români au primit un ficat nou anul acesta. În 2013, numărul depăşea 100.

Potrivit registrului national de transplant mii de oameni aşteaptă să fie donate organe. Cei mai mulți așteaptă rinichi. Pentru că sunt puţini donatori, iar starea lor de sănătate se agravează de la o zi la alta mor. Aşa s-a întâmplat cu 265 de pacienţi care aşteptau un ficat.

În România, lupta pentru viaţă a celor care au nevoie de un transplant de plămâni e dramatică, pentru că astfel de operaţii se fac de puţin timp în ţara noastră. Abia acum a fost a treia intervenţie, prilej pentru managerul spitalului Sfânta Maria să anunţe într-un comunicat de presă că românii ar putea fi salvaţi și cu organe prelevate în aproape toată Europa, doar că pentru asta e nevoie de investiţii cu ţintă precisă în Sănătate.

„Dacă de exemplu se face o prelevare de organe în Olanda, iar organele sunt compatibile cu un pacient din România. Iar pentru asta trebuie să se deplaseze o echipă din România în Olanda, ori pentru asta nu putem aştepta cursele de linie. Deci, avem nevoie inclusiv de un avion de transport”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Până atunci, românii aşteaptă transplantul salvator, care - de cele mai multe ori - nu mai vine, ori vine în ultima clipă.

„La o zi am aflat că se poate, că există un posibil donator, intre timp eu cu prietenii mei vorbisem să lansăm o campanie de donare de organe pentru că nu sunt doar eu in situatia asta, sunt foarte mulți”, spune Sergiu, în vârstă de 28 de ani, care a primit un ficat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri