Sistemul de sănătate, sub amenințarea grevei generale

Data actualizării: Data publicării:
greva avertisment sanitas floreasca_Inquam Photos Octav Ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Negocieri după greva de avertisment din sănătate din această dimineaţă. Reprezentanţii sindicaliştilor discută la ministerul Sănătăţii despre contractul colectiv de muncă. Cea mai mare nemulţumire a angajaţilor din spitale e însă legată de regulamentul se sporuri, iar la acest capitol ministrul Sănătăţii nu are soluţii. Marți au loc discuţii cu premierul şi cu ministrulMmuncii, anunţate încă de săptămâna trecută, după mitingul din faţa Guvernului.

Salariile noastre, în mâinile voatre! Salariile noastre, în mâinile voatre!”

Este doar unul dintre sloganurile strigate de angajaţii Spitalului Floreasca din Capitală. Aceştia speră că, măcar în al 12-lea ceas, guvernanţii vor găsi o soluţie pentru nemulţumirile lor. Se plâng că salariile le-au scăzut drastic de când nu mai primesc sporurile de 100 la sută pentru orele lucrate în weekend sau de sărbătorile legale, dar şi pentru gărzi.

„Noi spunem: nu dezbinați echipa medicală și ne dorim unitate. Discrepanța a fost creată de legea salarizăii și plafonarea sporurilor la 30% pe coordonatorul de credite”, a spus Cristian, brancardier la Spitalul Floreasca.

Liderii de sindicat i-au asigurat pe pacienţii care aşteaptau la Urgenţe că nu vor avea de suferit.

Colegii care asigură urgențele, aici la fiecare minut apare o mașină pentru urgențe, nu dăm deoparte sistemul medical, bolnavii sunt primiți la fel, numai că există posibilitatea de a întârzia anumite lucruri la primirea lor”, a spus Leonard Bărăscu, preşedinte Federaţia Sanitas.

La Institutul "Marius Nasta" a fost greva tăcerii. Angajaţii au purtat pancarde cu un singur mesaj - grevă.

Salariul a crescut cu 30%, salariul de bază, venitul net a scăzut vertiginos. Sporul de risc trebuie să fie la maxim, suntem singurul institut de pneumofiziologie, unde sunt tratați toți bolnavii de tuberculoză din toată tară și din tările vecine”, a spus Mihaela Solcanu, asistent medical Institutul Marius Nasta.

Sperăm la o reparare a legii unitare, o reparare defitivă, exceptarea de la plafonul de 30% a continuității, ce înseamnă plata suplimentară pentru sâmbătă, duminică, sărbători legale pentru gărzile suplimentare ale medicilor”, a spus Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas.

Săptămâna trecută, peste 10.000 de sindicalişti au protestat în faţa Guvernului. Dacă nu vor fi găsite rapid soluţii, vineri, cel mai probabil, va fi declanşată greva generală în sistemul sanitar.


greva avertisment sanitas floreasca_Inquam Photos Octav Ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Conform Federaţiei "Solidaritatea sanitară', care susţine mişcările de protest ale Sanitas, este vorba despre o „grevă românească” de avertisment, spitalele urmând să fie pichetate de oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, iar salariaţii aflaţi la serviciu vor face grevă japoneză.

„Avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaţilor – avem o lege a salarizării incompletă şi discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate şi Asistenţă socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflaţi la putere să găsească soluţiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!”, spun sindicaliştii Sanitas.

Ei reclamă scăderea considerabilă a veniturilor şi cer eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, o posibilă soluţie avansată fiind excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii suplimentare pentru gărzi.

Federaţia SANITAS a cerut acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste.

În 8 mai, conform anunţului făcut de premierul Viorica Dăncilă, reprezentanţi ai sindicatelor din sănătate ar urma să discute cu premierul, cu ministrul Sănătăţii, cu cel al Muncii şi cu cel de Finanţe pentur a găsi soluţii la revendicările angajaţilor din sistemul sanitar.

Federaţia SANITAS a organizat în 26 aprilie un miting în Piaţa Victoriei din Capitală la care au participat aproape 10.000 de protestatari. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri