Medicii vor să fie protejați în caz de malpraxis

Data publicării:
medici in operatie

Medicii vor schimbarea regulilor în caz de malpraxis. Îşi doresc plafonarea despăgubirilor primite de victimele erorilor medicale sau un contract, între pacient şi spital, care să stabilească nivelul maxim, al unor eventuale pretenţii. De partea cealaltă, pacienţii vor pedepse aspre pentru cei care au greşit.

Doi din trei medici îşi doresc plafonarea sumei pentru eventuale daune morale plătite pacienţilor sau urmaşilor acestora, arată un chestionar aplicat medicilor care lucrează în spitalele din toată ţara.

84% ar dori şi un contract clar între pacient şi spital. Mai ales că, susţin medicii, nimeni nu ia în calcul presiunea sub lucrează şi condiţiile precare din spitale.

Când e o nenorocire, te trezeşti tu, fără nimeni, fără prieteni, firmele nu încheie asigurări cu spitalele, aşa cum e în Occident. Cred că-i cea mai mare dramă a unui doctor, dar nu vin cu... uite endoscopul ăsta are 50 de ani sau garda asta era plătită cu 50 de lei”, spune conf. dr. Lucian Negreanu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Anul trecut au fost depuse 232 de reclamaţii la Colegiul Medicilor. Doar 23 de medici au primit şi sancţiuni, de la mustrări, până la scăderea cu 10% pentru trei luni a salariului. În numai două cazuri a fost dictată o interdicţie temporară a dreptului de a profesa.

„Daunele morale pentru pacienţii care suferă un malpraxis ar trebui să fie nemărginite. Eu am apărat diverse persoane în dosare de maplraxis şi, credeţi-mă, suferinţa nu poate să fie limitată şi măsurată în bani”, spune Dorin Tătaru, avocat.

O asemenea suferinţă are Camelia Mărciulescu. Acum opt ani se pregătea să nască la termen un copil pe care toate analizele îl arătau drept absolut sănătos. Aşa ar fi fost dacă, spune femeia, medicii ar fi decis la timp că era indicată naşterea prin cezariană.

După 50 de minute de naştere naturală s-a născut mort, l-au resuscitat împotriva protocolului medical 20 de minute, a fost în moarte clinică după care şi-a revenit cât de cât, dar a fost într-o stare vegetativă 7 ani şi 8 luni, pentru că copilul s-a stins în această vară”, povestește Camelia Mărciulescu.

Mama a făcut plângere penală împotriva medicului, însă dosarul n-a ajuns nici azi în faza de proces, la opt ani de la eroarea medicală. Acum îşi caută dreptate la CEDO. Femeia spune că medicul vinovat trebuie să plătească: nu cu bani, ci cu dreptul de a profesa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri