Scandalul apei potabile din Sectoarele 5 şi 6 | S. Pintea: Nu folosiţi apa pentru consum sau igienă!; Reacţia Apa Nova

Data actualizării: Data publicării:
apa robinet

Specialiștii INSP recomandă bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală, până la obţinerea rezultatelor finale din probele prelevate. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut. Concret, specialiştii INSP contrazic punctul de vedere al Apa Nova care a transmis că nu există motive de îngrijorare şi că, e suficient ca înainte de a bea apa livrată centralizat, oamenii să lase deschis robinetul câteva momente.

UPDATE 00.10. Mihai Savin, directorul adjunct al Apa Nova, a anunţat la Digi24 că nu e niciun risc şi că apa e potabilă.

VIDEO: Declaraţiile făcute de Mihai Savin, directorul adjunct al Apa Nova

„Nu am fost informaţi vizavi de poluarea cu amoniu. Avem monitorizare din 2 în 2 ore, dacă ar fi fost vreun pericol, staţia de tratare Roşu s-ar fi oprit automat, nu ar fi permis să plece o apă cu probleme de calitate”, a spus Mihai Savin.

Primarul sectorului 6: "Am fost informaţi să nu folosim apa de la robinet! E mai bine să fim precauţi până vin rezultatele finale."


UPDATE 23.55.  "Administraţia Naţională Apele Române, autoritatea care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, nu a făcut nicio informare cu privirea la poluarea cu amoniu pe râul Argeş. Din preocuparea continuă a companiei pentru calitatea serviciilor oferite, Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legatură cu această situaţie", se arată într-o informare de presă transmisă, miercuri seară, de Apa Nova.

Conform sursei citate, în mod simultan, "producătorul şi furnizorul de apă potabilă pentru municipiul Bucureşti a monitorizat continuu parametrii de calitate a apei potabile şi a întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru a menţine în limite parametrii apei potabile".


A fost alertă în Bucureşti, din cauza apei. După ce au simţit că apa de la robinet are miros de clor şi gust ciudat, mai mulţi abonaţi Apa Nova au cerut explicaţii furnizorului.

Apa Nova a asigurat că mirosul de clor este în scădere și va dispărea în după amiaza acestei zilei.

VIDEO: Declaraţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.

În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019", a transmis compania.

Ministerul Sănătăţii a comunicat miercuri seară că distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.

"Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 şi 6 din Capitală. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare", a transmis MS.

"Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezinta un  motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apă, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea Apa este bună de băut, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

Potrivit surseri citate, DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.

Poluare cu amoniu pe Argeș

În cursul după-amiezii de miercuri, 30 ianuarie, Administrația Națională Apele Române (ANAR) informa despre o creștere a concentrației de amoniu din râul Argeș despre care fusese informată, la rândul ei, de reprezentanții societății Apa Nova. Creșterea concentrației fusese înregistrată însă luni, 28 ianuarie. „Majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri”, precizează ANAR.

Comunicatul Administrației Naționale Apele Române:

„În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevăzut de lege fiind de 1.5 mg/l).

Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00. Reprezentanții companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantități mai mari de clor pentru potabilizarea apei și diminuarea cantității de amoniu. Creșterea indicatorului Amoniu până la  0.7 mg/l. a fost înregistrată și în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.

Majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri.

Prima măsură luată de reprezentanții A.N.A.R. prin A.B.A. Argeș – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Golești de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă și supravegherea situației îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de astăzi (miercuri, 30 ianuarie - n.r.) au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcție de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.

Conform comunicatului de presă emis de către S.C. APA NOVA S.A. București – „Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile .”

În funcție de analiza următoarelor probe de apă, vom reveni cu noi informări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri