Patru români au fost diagnosticați cu malarie severă, după ce au călătorit în Zanzibar. Unul este la terapie intensivă, în stare gravă

Data actualizării: Data publicării:
zanzibar
Foto: Profimedia

4 cazuri de malarie severă au fost înregistrate în România, la români care au călătorit recent în Zanzibar. Unul dintre ei se află în stare gravă, internat la terapie intensivă, a anunțat managerul Spitalului Victor Babeș.

Doi dintre pacienți au fost externați, însă ceilalți se află în continuare în spital. Starea unuia dintre pacienți este gravă și se află internat la terapie intensivă.

„A unuia dintre ei, în mod clar, este în terapie intensivă o formă extrem de gravă. Al doilea, să vedem, are cam 48 de la internare, ceilalți doi au reușit să fie externați în bună stare, dar ne îngrijorează frecvența cu care au apărut aceste cazuri și toți în aceeași destinație și fiecare dintre ei spunând că nu au avut habar de profilaxie, ceea ce este foarte grav,” a precizat Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș.

Înainte de o călătorie într-o destinație exotică este important să ne informăm despre pericole, atrag atenția medicii.

„Ne-a îngrijorat puțin frecvența acestor cazuri foarte grave, cazuri de malarie severă, toți pacienți români, turiști români care au călătorit în Zanzibar în ultima lună. Noi suntem obișnuiți să vedem cazuri de malarie de import din toată Africa, dar din Zanzibar au fost destul de puține cazuri, pentru că în ultimii ani transmiterea a fost mai redusă acolo, dar profilaxia a fost recomandată întotdeauna. Și în afara faptului că sunt patru pacienți cu forme grave de boală, ei, din păcate, au primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit acolo, respectivele agenții spunându-le că nu au nevoie de profilaxie, lucru care este incorect o dată și, în al doilea rând, la întoarcerea în țară, în momentul în care a debutat simptomatologia de boală, prezentarea lor la medic a fost destul de tardivă, fapt care a agravat evoluția bolii la acești pacienți,” a declarat Simin Florescu.

„Recomand ca tuturor celor care pleacă să ceară sfatul unui medic infecționist sau unui medic epidemiolog. Pentru că altfel ajungem în aceste situații în care oamenii nu sunt informați corect și ajung înapoi bolnavi și, în plus, în România, nefiind totuși un loc unde se întâlnesc foarte multe cazuri de import, poate că și diagnosticul este pus tardiv, ori omul se duce târziu la doctor, crezând că are doar o răceală sau ceva, iar în cazul malariei este esențială prezentarea în primele zile de la debut.

După ce malaria începe cu febră sau frison, pacientul respectiv ar trebui să se adreseze imediat către medici, către un spital de infecțioase, cu experiență în diagnosticarea acestui caz sau la oricare alt medic, dar menționând clar faptul că au fost în sejur în zona respectivă și că s-au întors de curând. Este foarte important pentru a se emite suspiciunea de boală de import cât mai repede, ca să putem să o clarificăm cât mai repede,” a adăugat specialistul.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri