Replică dură a lui Ilie Bolojan pentru Olguța Vasilescu

Data actualizării: Data publicării:
ilie bolojan
Ilie Bolojan Foto: Digi24

Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți seara că decizia Consiliului Local Oradea pentru rezolvarea problemei medicilor de la UPU, care au demisionat în bloc, modifică o hotărâre de guvern, ceea ce este ilegal. În replică, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat la Digi24 că ministrul nu știe ce spune, iar hotărârea a fost legală.


„Cele două ministre (Lia Olguța Vasilescu și Sorina Pintea - n.r.), după ce două luni de zile au bulibășit tot sistemul sanitar, n-au avut nici măcar demnitatea să-și ceară scuze tuturor angajaților și pacienților pe care i-au deranjat prin niște prevederi legale care nu puteau fi aplicate. Nu poți acorda sporul minim prevăzut în regulamentul sporuriloe pentru toți angajații, pe de o parte, și concomitet să respecți anvelopa de maximum 30 la sută ca total sporuri din baza de salarii. Deci, nu s-au putut aplica aceste prevederi concomitent, pentru că au fost făcute de oameni nepricepuți și oameni slab pregătiți”, a spus Ilie Bolojan, marți seara, după ce Lia Olguța Vasilescu și Sorina Pintea au anunțat rezultatele negocierilor cu sindicatele din sănătate. 

„În ceea ce privește hotărârea de Consiliu Local, ea e perfect legală, pentru că nu stabilește decât suma care se acordă suplimentar spitalului pentru a acorda aceste sporuri în limita de 30 la sută”, a precizat edilul din Oradea. „Doamna Vasilescu nu are habar de cum arată hotărârea de Consiliu, dar în formă populistă, cu care suntem obișnuiți la miniștri PSD, încearcă să arunce pisica moartă în curtea altuia și acest lucru e de neacceptat”, a punctat Ilie Bolojan.

„Nu poți aplica prevederile legate de sporuri, să le respecți pentru toți angajații la nivel minim și să respecți plafonul maxim de 30 la sută în anumite spitale din România. Cum ei nu cunosc situația tuturor spitalelor din România, se ajunge să ducem lucrurile într-o direcție total nepotrivită. Dacă le-am fi aplicat la nivelul minim pentru infirmieri, pentru brancardieri, pentru registratori ar fi trebuit să le scădem salariile. Prin faptul că recunosc că vor fi compensate scăderile de salarii arată foarte clar că cei care au aplicat această modalitate și n-au făcut compensarea, cum am fost noi forțați s-o facem, au scăzut salariile la o treime din personal”, a explicat Ilie Bolojan.

El a detaliat care este soluția la această problemă. „Rezolcarea e foarte simplă. Pentru luna trecută, aplicăm prevederile legale, ne încadrăm în anvelopa de 30 la sută. Dacă apare legea într-o formulă care să ne permită să revenim să acordăm diferențele de sporuri care nu au putut fi alocate este foarte bine, le vom acorda. Dar nu putem citi legea numai cum îi convine unui ministru, care după ce a făcut această nenorocire, nu-și cere scuze pentru situația în care s-a ajuns”.

Greva generala din sănătate a fost anulată şi legea salarizării va fi modificată. Sunt concluziile negocierilor de aproape 12 ore care au avut loc marți, mai bine de 12 ore, la Guvern.  Ministrul muncii a anunţat că toţi angajaţii din spitale ale căror venituri au scăzut vor primi compensaţii. S-a ajuns în această situaţie deoarece legea salarizării şi noul regulament de sporuri ar fi fost aplicate subiectiv sau incorect, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.  „Aplicarea măsurilor anunțate depinde de respectarea acestor reglementări de către manageri, cât și de autoritățile locale. Am avut cazul de la Oradea, foarte ciudat, unde s-a emis o hotărâre de Consiliu Local care ar fi trebuit să modifice o hotărâre de guvern, ceea ce este totalmente ilegal și probabil că prefectul din județul Bihor va anunța această hotărâre de consiliu ca fiind ilegală”, a spus marți seara ministrul muncii. „Corpul de control al prim-ministru este pregătit să intervină în orice situaţie de acest gen”, a adăugat ministrul. 

De altfel, prefectul de Bihor a declarat pentru Digi24 Oradea că va ataca hotărârea de consiliu local.

Toţi medicii Unităţii de Primiri Urgenţe din Oradea şi 80% dintre asistenţi au semnat un document, prin care anunţa că vor demisiona. Ei urmează exemplul şefului UPU, care a renunţat la funcţie, acum trei zile, în semn de protes, faţă de reducerea sporurilor. De cealaltă parte, Primăria, care administrează spitalul, spune că dacă ar plăti suplimentele financiare la nivelul cerut de medici şi asistenţi, ar mai avea nevoie, de 75% mai mulţi bani decât au alocat până acum.

Conducerea oraşului Oradea a venit cu soluţia de a reduce sporurile tuturor cadrelor medicale ca urmare a înregistrării unui deficit total de 75% în buget.  Pentru a corecta situaţia, edilul cerea Guvernului să revină asupra hotărârii de plafonare a sporurilor şi să aloce fonduri suplimentare tuturor spitalelor din ţară. Detalii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri