Sari la conținut
News Alert

ACTUALIZARE. Parlamentul a respins definitiv OUG 59/2016

Camera Deputaților a respins, în calitate de Cameră decizională, Ordonanța de Urgență nr. 59/2016 prin care Guvernul Cioloș a schimbat procedura calcul și de avizare a prețurilor la medicamente.

camera deputatilor foto facebook zgonea 18 08 2015

Actualizare. Dintr-o regretabilă eroare, în versiunea inițială a textului a fost vorba de OUG nr. 79/2016 privitoare la modul de selectare a managerilor de spital, inclusiv în ceea ce privește deschiderea competiției și extinderea ariei conflictelor de interese. Este vorba, corect, de OUG nr. 59/2016.

Ordonanța de Urgență nr. 59/2016 a modificat Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul că „metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România, cu excepția medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Sănătății”.

Până la momentul adoptării OUG 59/2016, metodologia de calcul a prețurilor maximale la medicamente se stabilea prin ordinul ministrului Sănătății.

„Actuala metodologie de calculare a prețului a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 75/2009. Deși aceste norme au impact major asupra mediului farmaceutic din România, precum și asupra accesului pacienților la medicamente necesare tratamentului, până la această dată nu au fost făcute studii de impact care să justifice alegerea unei metodologii sau a alteia”, transmitea Guvernului, la momentul adoptării OUG 59/2016.

Împotriva OUG nr. 79/2016 s-au pronunțat 260 de deputați, unul s-a abținut, iar 31 au votat în favoarea actului normativ. Pe pagina de internet a Camerei Deputaților, la secțiunea „vot electronic”, nu este afișat niciun rezultat, drept pentru care nu se poate ști cu exactitate de unde au venit voturile împotriva ordonanței.