Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite

Data actualizării: Data publicării:
main Articol sustinut de SANADOR

Când vorbim de chirurgie robotică, presupunem adesea că ne punem viața în mâinile unui ansamblu de circuite, senzori și metal. Asumpția că sistemele robotice operează autonom este lesne de înțeles, însă nu înseamnă că este și corectă. În realitate, robotul daVinci este un instrument în mâinile medicului, unul foarte performant de altfel, ce îi permite acestuia să facă mișcări mai fine, mai precise, obținând rezultate mai bune.

Robotul daVinci Xi, ultima generație de tehnologie robotică, este o extensie a mâinilor chirurgului, care controlează fiecare mișcare a brațului robotic folosind articulațiile și mișcările naturale ale propriilor mâini. Robotul nu poate fi programat și nici nu ia singur decizii, fiecare manevră fiind efectuată sub controlul direct al medicului.

„Termenul de robot este impopriu pentru acest sistem daVinci. În realitate, el este un telemanipulator. Cea care operează este mâna chirurgului. Trebuie să ținem cont însă de umătorul lucru: datorită sistemului informatic și mecanicii proprii sistemului daVinci, este eliminat tremorul mâinii chirurgului - acel tremor fiziologic pe care îl are orice chirurg din lume”, arată Prof. Dr. Irinel Popescu, promotorul Chirurgiei Robotice în România și coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotică Digestivă din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Sistemul chirurgical robotic daVinci Xi transformă toate mișcările mâinilor chirugului în mișcări mai fine, precise, care sunt transmise simultan prin instrumentele chirurgicale și în corpul pacientului. Profesorul I. Popescu explică:

„Față de laparoscopie, unde sunt doar 2 grade de libertate a instrumentelor, instrumentele robotice se caracterizează prin 7 grade de libertate, iar versatilitatea vârfurilor acestor instrumente este cu totul deosebită. Un astfel de vârf de instrument poate face aproape 2 rotații de cerc - ajunge să aibă un grad de libertate circumferențial de 540 de grade - ceea ce perfecționează mâna umană, o face să fie mai eficientă.”

În timpul intervenției chirurgicale asistate robotic, medicul operează de la o consola aflată în apropierea pacientului, vizualizând câmpul operator cu un sistem optic 3D de înaltă rezoluție, care oferă o imagine mărită în corpul pacientului.

„În timpul unei operații, chirurgul face apel, în afară de mână, și la vedere. Acest sistem permite, față de laparoscopia obișnuită, vederea tridimensională, mult mai familiară chirurgului. În plus, permite accesul la spații înguste unde, la un moment dat, în chirurgia deschisă, vizibilitatea este extrem de dificil de obținut”, încheie medicul.

Mișcările chirurgicale sunt realizate de către chirurgul de consolă, însă lângă robot și implicit pacient se află în permanență chirurgul de la masă - ajutorul principal - și uneori un chirurg ucenic. De asemenea, un rol importan în sala de intervenții îl are asistenta de sală, ce asigură schimbarea instrumentelor brațelor robotice, în funcție de nevoile chirurgului de consolă la fiecare pas operator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri