Terapia care poate prelungi viața pacienților cu diabet

Data actualizării: Data publicării:
pacient spital

Aproape în fiecare oră, unui român bolnav de diabet i se amputează un picior. Cei care ajung în această situaţie trăiesc, însă, de aproape 3 ori mai puţin decât un pacient cu diabet care nu este supus unei astfel de intervenţii. O soluţie salvatoare este podiatria, adică tratarea bolilor picioarelor, care poate reduce considerabil numărul amputaţiilor în rândul pacienților cu diabet.

Constantin Stoian suferă de diabet şi deja a trecut printr-o operaţie după ce i s-a format un cheag de sânge. Problemele lui, însă, nu se opresc aici.

„S-a ridicat glicemia la 400, am făcut dureri de picioare, dureri la ochi, la vedere, mâinile iarăşi”, spune Constantin Stroe.

Tot din cauza diabetului are probleme cu picioarele, aşa că stă cu frică să nu ajungă la amputaţie.

Mă dor de la genunchi în jos, tălpile, degetul mare nu-l mai simt, e amorţit. Mi s-a spus că... cu medicamente şi cu insulină, ce se face aici mi se reface”, spune el.

Cu o medie de 14 amputaţii pe zi, lunar în ţara noastră se fac peste 5.000 de amputaţii. Este important ca persoanele cu diabet să meargă la medic de la primele simptome, ca boala să nu ia avânt.

„Este foarte important ca pacientul să sesizeze momentul în care prezintă furnicături, senzaţie de picioare reci, de asemenea apariţia durerii la nivel plantar trebuie să-l determine să ajungă la medic”, spune Gabriela Radulian, profesor doctor.

O soluţie pentru persoanele cu aşa-zisul „picior diabetic” este podiatria.

„Tot ce însemnă afecţiunea picioarelor, chiar şi micozele picioarelor, continuând cu întăriturile de tegument, bătăturile şi mergând chiar mai departe, pe măsură ce patologia este mai complexă, cu leziunile, ulceraţiile la pacienţii cu diabet, tratamentul lor, urmărirea lor”, explică Andrei Vereşiu, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

„După ce se introduce această ocupaţie în COR, după aceea, dacă este de nivel de învăţământ superior, se pot face programe de studii la nivelul universităţilor, dacă este de nivel preuniversitar, atunci se pot face standarde după care se fac aceste cursuri de către furnizori de formare autorizaţi”, spune Nicolae Postăvarul, autoritatea naţională de profesii.

Specialiştii spun că dacă podiatria este implementată la noi în ţară, numărul amputaţiilor picioarelor ar putea să scadă cu până la 85%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri