Tratamentul chirurgical modern al tumorilor renale

Data publicării:
Chirurgie robotica (2) Articol sustinut de SANADOR

Rinichii au roluri esențiale în organism, filtrează sângele și elimină toxinele prin urină, dar totodată secretă hormoni care reglează tensiunea arterială și asigură sănătatea și buna funcționare a sistemului cardiovascular și a celui osos. Durerile lombare, umflarea feței sau a gleznelor și urina cu aspect tulbure ori prezența sângelui în urină pot fi manifestări ale unor afecțiuni renale grave, care trebuie să ne trimită imediat la un consult de urologie, pentru investigații amănunțite.

Tumorile renale pot fi benigne sau maligne, dar trebuie știut că unele tipuri de cancer sunt foarte agresive, astfel încât tratamentul trebuie să înceapă cât mai repede. Pentru un diagnostic rapid și precis, medicul urolog va recomanda o serie de analize de sânge și urină, dar și investigații imagistice: ecografie abdominală, tomografie computerizată, examen RMN abdominal. Cu ajutorul acestora, urologul va afla dacă tumora este solidă sau chistică (plină cu lichid), unde este localizată și dacă s-a extins la alte organe sau este bine delimitată la nivelul rinichiului.

Pentru eliminarea tumorilor renale solide (maligne sau benigne), tratamentul de elecție este o intervenție chirurgicală numită nefrectomie. Operația poate fi nefrectomie parțială când se îndepărtează doar porțiunea afectată a rinichiului, radicală când este îndepărtat tot rinichiul bolnav, împreună cu țesuturile din jur, și poate fi bilaterală când sunt scoși ambii rinichi.

Nefrectomia poate fi realizată clasic, prin operație deschisă, dar și laparoscopic sau robotic, în funcție de localizarea, dimensiunea și stadiul tumorii. Atunci când este posibilă o intervenție minim invazivă, cea mai eficientă metodă este chirurgia urologică robotică, o versiune avansată a laparoscopiei. Medicul va realiza incizii de mici dimensiuni în abdomen și va introduce instrumente speciale, ce pot pătrunde în zone greu abordabile, pentru excizia țesutului bolnav.

Spre deosebire de laparoscopia standard, intervenția robotică presupune utilizarea unor brațe robotice care au atașate instrumente chirurgicale moderne, manevrate de chirurg cu mare precizie. Chirurgul controlează robotul prin intermediul unei console, iar sistemul robotic îi permite să efectueze incizii extrem de precise, cu risc minim de sângerare, oferind totodată o imagine tridimensională, mult mărită, a zonei operate. Astfel, poate fi realizată o intervenție la fel de complexă și eficientă ca în cazul operației deschise, dar cu riscuri mult mai reduse și cu o recuperare foarte rapidă a pacientului, respectând totodată toate principiile de siguranță ale chirurgiei oncologice.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate nefrectomii cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate sisteme de acest fel. Există și cazuri în care intervenția robotică nu este posibilă, iar singurul tratament eficient este cel prin chirurgie deschisă. Indiferent de soluția indicată, echipa de chirurgie urologică de la Spitalul Clinic SANADOR poate rezolva chiar și cele mai complexe cazuri de tumori renale. De asemenea, pentru tratamentul multimodal al cancerului, la Centrul Oncologic SANADOR, cazurile sunt analizate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), din care fac parte medici cu experiență îndelungată în chirurgia urologică, oncologie, radioterapie, imagistică. Aceștia stabilesc modalitățile de tratament indicate pentru fiecare caz în parte, precum și ordinea în care acestea urmează să fie efectuate, pentru a asigura cele mai bune rezultate terapeutice și o cât mai bună calitate a vieții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...