Vaccinurile împotriva tuberculozei și a hepatitei B, incluse în schema obligatorie pentru copii, nu se mai găsesc nicăieri în țară

Data actualizării: Data publicării:
doze de vaccin BCG lângă un stetoscop
Doze de vaccin BCG. Foto: Guliver/GettyImages

România se confruntă cu o criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B. Este vorba despre vaccinuri incluse în schema obligatorie pentru copii. Dacă până acum câteva săptămâni se mai găseau doze de BCG în București, în prezent criza acestor vaccinuri s-a extins la nivel național. 

Ministerul Sănătății spune că cele două vaccinuri sunt în curs de achiziționare, dar va mai dura până vor ajunge efectiv la medicii de familie, iar copiii să poată fi astfel imunizați.

Potrivit MS, urmează să fie cumpărate peste 400.000 doze de vaccin BCG.

Aceste vaccinuri trebuie făcute copiilor imediat după naștere.

Într-o adresă a DSP Iași către toți medicii de familie se arată că instituția mai are în stoc doar 155 de doze de vaccin contra hepatitei B și că nu are informații privind repartiția altor doze de către MS. În acest context, DSP Iași le transmite medicilor de familie să ia în calcul situația în care acest vaccin nu va mai fi disponibil în maternitate și să practice o schemă de vaccinare temporară.

Totodată, atunci când vaccinurile vor fi achiziționate, ele vor fi făcute chiar dacă e cu întârziere.

Valeria Herdea, medic de familie, a explicat la Digi24 care sunt efectele lipsei acestor vaccinuri. Potrivit medicului, situația este cu atât mai gravă cu cât România face parte dintre țările unde hepatita B și tuberculoza sunt răspândite.

"Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză", a spus Herdea.

Medicul a subliniat că lipsa acestor vaccinuri fragilizează și mai mult nou-născuții, atât pe cei cu mame care suferă de hepatita B, dar și pe cei cu mame care nu au această afecțiune.

Valeria Herdea a afirmat că o schemă temporară de vaccinare va duce la scăderea acoperii vaccinării, la decredibilizarea medicilor și la lipsa de protecție a copiilor în fața acestei boli.

Recuperarea vaccinală va fi extrem de grea, a declarat medicul.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri