VIDEO. Veşti bune de la Timişoara: Primul ventilator mecanic proiectat în România a trecut de primul test de funcţionare

Data publicării:
ventilator mecanic

Un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenti din Timişoara, au proiectat un ventilator mecanic. Este vorba despre primul prototip inventat de români. Specialiştii încearcă, în contextul noului coronavirus, să construiască echipamente de ventilare mecanică a pacienţilor aflaţi în stare gravă, potrivit Mediafax.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Radu Ticiu - iniţiator VentilaTM: „Ne străduim să contruim un prototip în care componenta mecanică şi de acţionare e aproape finalizată, cea electronică e iarăşi aproape de finalizare, în principiu marţi seara ajungem să îl confruntăm cu anesteziştii care eventual vor ajunge să îl folosească.

Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul ăsta. Avem sprijin şi din partea firmelor din Timişoara, am construit o reţea în spate care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat şi avem undă verde să îl pregătim pentru spitale".

Vestea bună este că marţi acest ventilator mecanic va fi testat de medici.

„Sper să mergem într-un spital din Timişoara marţi, dacă nu, vor veni anesteziştii în zona de prototipare, nu ştim exact cum se va întâmpla. Nu o să facem teste pe pacienţi. Avem rezervat un cort pe care o să îl putem face experiment, după ce facem prima verificare în laborator. După acest test vom ştii dacă anesteziştii primesc de la el ceea ce au nevoie şi ce noi ne propunem să le dăm".

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că există şi la nivel de autorităţi discuţii cu echipa de la Timişoara, iar dacă acest prototip va funcţiona şi va fi omologat atunci marii producători auto precum DACIA, Ford sau Renault, prin imprimantele 3D, vor începe să producă ventilatoare mecanice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri