Video Scandal pentru amenajarea plajelor de pe litoral. Au început demolările, iar lucrările pot dura până în august

Data actualizării: Data publicării:
demolare pe plaja
Scandal pentru amenajarea plajelor de pe litoral. Au început demolările, iar lucrările pot dura până în august. FOTO: captură Digi24

Sezonul estival este sub semnul întrebării pe litoralul românesc. Administratorii se plâng că licitațiile pentru plajele din Constanța și Mamaia se organizează foarte târziu.

Pe plajele de pe litoralul românesc se lucrează intens. Apele Române au trimis utilaje pentru nivelarea nisipului adunat în grămezi înalte de peste un metru, din cauza furtunilor din iarnă. În alte locuri, se demontează construcțiile de pe plajă.

Dacă în anii trecuți, în primăvară, operatorii de plajă se ocupau să amenajeze beach-barurile, acum sunt nevoiți să le demoleze, deoarece expiră contractele de închiriere, iar plajele trebuie să rămână goale.

Constantin Cîrlan, administrator de plajă: Durează. După părerea mea, cam până în luna august ar dura.

Reporter: De ce atât de mult?

Constantin Cîrlan: Pentru a obține un certificat de urbanism îți trebuie minim o lună, pentru a obține avize îți trebuie minim o lună, pentru a obține autorizație de demolare îți trebuie minim o lună.

Andrei Ștefan, administrator plajă: "Ușor nu pot să zic că este, dar înțelegem că face parte din procesul legal al licitațiilor. A fost un eveniment nostalgic pentru noi sa ne despărțim de o construcție de care ne-am bucurat 10 ani de zile."

Contractele pentru închirierea plajelor au expirat anul trecut și acum se organizează o nouă licitație, în luna aprilie, în București.

Hristu Uzun, director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral:  "Circa 126 de sectoare vor fi scoase la licitație care se va ține la Administrația Națională Apele Române. Începând de luni pot să își depună ofertele."

Specialiștii în turism se tem că acest sezon estival ar putea fi în pericol. Corina Martin, expert în turism: "Vor primi aceste suprafețe pe 28 aprilie, sezonul începe la 1 mai și nimeni nu va putea timp de patru luni aproape să instaleze șezlonguri, umbrele, beach-baruri, toalete pentru că aceste lucrări sunt interzise ca și lucrări de construcție după data de 1 mai pe litoralul românesc."

Plajele vor fi închiriate pentru o perioadă de doi ani, nu pentru zece, așa cum era până acum, deoarece în 2025 se estimează că Planurile Urbanistice Zonale ale plajelor vor fi finalizate.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri