Sindicaliștii BNS vor ieși în stradă, nemulțumiți de măsurile anunțate de Guvern. Protestul e programat la Ministerul Finanțelor

Data publicării:
profimedia-0081377250
Sursa foto: Profimedia Images

Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical anunţă că vor protesta, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern. Sindicaliştii anunţă că vor participa cel puțin 1.500 de persoane.

”Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical declanşează acţiuni de protest contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe. Prima acţiune organizată de PUBLISIND - Miting la Ministerul Finanţelor joi, 21.09.2023, începând cu ora 11,00. Estimăm minim 1.500 de participanţi la acţiune, care vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali, denumit angajarea răspunderii Guvernului”, anunţă sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, alături de PUBLISIND se vor afla joi în stradă şi alte organizaţii sindicale din Blocul Naţional Sindical, ”având în vedere faptul că măsurile de austeritate afectează un spectru larg de domenii şi categorii de salariaţi, nu numai din sistemul public”.

”Pentru anul 2023 legea-cadru privind salarizarea prevede calculul salariilor prin multiplicarea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim însă guvernele de coaliţie din ultimii ani au blocat sistematic legea pentru ca în 2023 să îşi angajeze răspunderea pe tăieri şi nu pe respectarea şi aplicarea legii”, au mai transmis sindicaliştii.

Lista nemulțumirilor

Sindicaliștii au făcut și o listă cu efectele măsurilor de austeritate:

  • Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic
  • Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare
  • Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale
  • Tăierea voucherelor de vacanţă
  • Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor
  • Tăieri de cuantumuri la indemnizaţii de hrană/norme de hrană/tichete de masă
  • Amânarea plăţii drepturile salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti
  • Potrivit sindicaliştilor, mitingul va fi urmat de alte acţiuni de protest, fiind vizate mai multe ministere, dar şi sediul Guvernului.

Ce pregătește Guvernul

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că măsurile fiscal-bugetare sunt agreate de o lună de zile și că și-ar dori o ședință extraordinară a Parlamentului pentru prima lectură a acestora

„Măsurile fiscale sunt agreate de o lună de zile. Mi-aș dori să fac o ședință extraordinară, să bag pe primă lectură. Azi, cu certitudine voi avea o discuție cu ministrul de finanțe și, mai mult ca sigur, cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, să le punem în transparență, prima lectură, astfel încât să închidem tot calendarul”, a afirmat Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloş, spunea recent că rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%.

El a mai spus că măsurile din "ordonanța austerității" trebuie adoptate în luna septembrie, pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor europene și a subliniat că este un moment de răscruce pentru România, în care birocrația va fi redusă, vor fi mai puțini "șefi la banii publici", iar "țopăiala și dezmățul pe banii publici" nu se vor mai regăsi în configurația bugetară.

"Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri