Adrian Streinu Cercel, despre un medicament care „ia gripa în 24 de ore”: Unii medici nu vor să-l prescrie. Nu înţeleg de ce

Data actualizării: Data publicării:
agerpres_11993144
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, că există un medicament, Oseltamivir, care atenuează simptomele gripei în 24 de ore, dar a precizat că unii medicii sunt reticenţi în prescrierea lui şi nu înţelege de ce.

„Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap. Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului.

I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin două lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva”, a explicat Streinu Cercel.

Conform sursei citate, în prezent, este „o modă”, iar oamenii vin la spital să face teste gripale „dimineaţa, la prânz şi seara”.

„Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai. Medicul de familie îţi spune: ai gripă clinic. Acuma, moda asta, că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toţi oamenii: staţi, fraţilor acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba”, a mai spus directorului Institutului de Boli Infecţioase.

El a mai arătat că 20 la sută din testele de gripă sunt fals negative.

„Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi, că n-aveţi gripă când aveţi gripă şi nu vă trataţi? Eu cred că este cazul să ne băgăm minţile în cap şi să ne vedem de treburile noastre”, a conchis Streinu-Cercel.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri