Apartament sau casă pe pământ? De ce trebuie să țineți cont când alegeți o locuință

Data publicării:
casa

Costurile întreţinerii, distanţa până la mijloacele de transport, zgomotul vecinilor sau dimensiunile balconului sau ale curţii sunt doar câteva criterii de care trebuie să ţineți cont, dacă vreți să fiți siguri că luați cea mai bună decizie.

Alin s-a decis să îşi cumpere anul acesta o locuinţă şi caută cea mai bună variantă, în limita a 65.000 de euro. A văzut mai multe apartamente în blocuri, iar acum caută să compare şi câteva oferte de case. Preţul nu este însă singurul criteriu în alegerea unei locuinţe. Suprafaţa locuinţei şi a grădinii trebuie luate în calcul.

„Aici am, practic, beneficiul de a folosi o curte proprie unde pot să stau la o cafea, pot să stau liniştit cu soţia, cu copiii, este o zonă liniştită, totul este separat individual”, spune Alin.

Costurile de întreţinere a unei case pot fi, însă, şi cu 50 la sută mai mari decât cele ale unui apartament. La acestea se mai adaugă şi costurile de transport. Infrastructura creează, de obicei, cele mai multe probleme pentru proprietarii caselor aflate, în general, la distanţe destul de mari de centrul oraşelor sau de locul de muncă.

Un alt avantaj pentru un apartament este spaţiul redus care se curăţă repede, faţă de casă unde trebuie igienizată şi curtea. La bloc, poţi avea parte de nopţi albe dacă ai vecini zgomotoşi sau dacă uită apa deschis la robinet. Iar liftul poate fi blocat exact în momentele în care ai cea mai mare nevoie de el. Cel mai mare avantaj al unei case este compartimentarea care poate fi făcută în funcţie de necesităţi.

Construcția unei case poate costa mai puțin decât un apartament. Dar asta înseamnp cp locuința va fi ridicatp la periferia sau chiar în afara oralelor. Apartamentele cu o suprafață de 40-50 de metri pătrați costă între 40.000 și 60.000 de euro, iar pentru o casă cu aceeași suprafață, prețul ajunge la 27.000, la care s-ar adaugă și valoarea terenului, aproape 20.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri