Care sunt zilele libere legale pentru Paşte

Data publicării:
New Yorkers Enjoy Advent Of Spring In Central Park
NEW YORK, NY - APRIL 16: People walk through Manhattan's Central Park on a warm and sunny spring afternoon on April 16, 2015 in New York City. Following one of the coldest and snowiest winters in recent memory, warm temperatures have finally arrived. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Codul muncii stabilește că prima și a doua zi de Paște sunt zile libere pentru salariați. Concret, anul acesta e vorba de zilele de 16 și 17 aprilie, numai că prima zi de Paște pică oricum duminica, în mod tradițional, ceea ce înseamnă că angajatorii sunt obligați să le dea liber salariaților luni, pe 17 aprilie.

New Yorkers Enjoy Advent Of Spring In Central Park
FOTO: Getty Images

Cu toate acestea, întotdeauna există persoane care trebuie să lucreze chiar și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor însă, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, explică avocatnet.ro.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ.

Toate explicaţiile aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri